Linkovi

Paško Ljubičić stigao u Den Haag (21/11/01) - 2001-11-22


Paško Ljubičić stigao je u Den Haag, čime je UN-ova jedinica za pritvor u Scheveningenu dobila svog pedesetog stanara. Nekadašnji zapovjednik 4. bojne Vojne policije HVO-a tereti se za izravno sudjelovanje u masakru stanovnika i uništenju sela Ahmići.

Paško Ljubičić dobrovoljno se u srijedu predao haaškome Tribunalu za ratne zločine i u UN jedinicu za pritvor Scheveningen primljen je oko podne, potvrđeno je u Tribunalu. Ljubičić je pedeseta osoba na raspolaganju haaškome kaznenom sudu. Ljubičićeva je optužnica otpečaćena 1. listopada nakon što je godinu dana po potvrđivanju dokument bio tajan. Tek kada je glavna tužiteljica ocijenila da tajnost ne olakšava Ljubičićevo hvatanje zatražila je skidanje pečata.

Nedugo po objavljivanju optužnice Ljubičić je dao do znanja da se namjerava predati, što je i učinio. Optužnica mu je teška jer ga drži jednim od najodgovornijih za val nasilja u Lašvanskoj dolini, pogotovo za uništenje sela Ahmići i masakr njegovih 116 stanovnika. Prema iskazu “pokajnika” Vladimira Šantića, Ljubičić je uz 70 pripadnika vojne policije HVO-a sudjelovao 16. travnja 1993. godine u napadu na Ahmiće, i to u funkciji zapovjednika 4. bojne Vojne policije HVO-a.

Šantićevo su svejdočenje u slučajevima Kordić i Kupreškići suci prihvatili kao vjerodostojno, te će ono, očekuje se, u mnogome promijeniti razvoj još nekih procesa, pogotovo žalbeni Blaškiću. Iskaz naime tvrdi da je Blaškić naredio napad na Ahmiće a da je naredbu prenio Ljubičić. Osim za Ahmiće, Ljubičića optužnica tereti za brojne napade na stanovnike muslimanske nacionalnosti i za aktivno sudjelovanje u organiziranoj kampanji zastrašivanja i terora.

Optuženi je u Nizozemsku stigao redovnom linijom iz Zagreba u pratnji odvjetnika Tomislava Jonjića. Tribunal je pozdravio predaju. Istoga su dana glasnogovornici suda i Tužiteljstva dali neke zanimljive izjave. Izdvajam ocjenu Jima Landalea da je, citiram, “nečuveno i totalno neprihvatljivo” što Beograd ne izručuje “vukovarsku trojicu”, te glasnogovornice Tužiteljstva Florence Hartmann da je Tribunal iz Zagreba dobio službenu obavijest kako se optuženi general Gotovina ne nalazi na tlu RH. Glavna tužiteljica će stoga idućeg tjedna u godišnjem izvještaju Vijeću sigurnosti kazati da nemogućnost uhićenja optuženika ne predstavlja opravdanje vlastima Hrvatske za neispunjavanje obaveza prema Tribunalu.

XS
SM
MD
LG