Linkovi

Afganistanska legija stranaca (23/11/01) - 2001-11-22


Nije nikakvo iznenadjenje što talibani gube bitku protiv medjunarodne akcije bombardiranja koju predvode Sjedinjene države. Od 1994. godine, kada su talibani nastali, neafganistanski borci iz mnogih muslimanskih zemalja značajan su dio talibanskih oružanih snaga. Većina tih neafganistanskih boraca su Čečeni, Arapi, Pakistanci, koji su bili povezani s terorističkom organizacijom al-Qaidom. Procjenjuje se da se nekoliko tisuća takvih boraca sada nalazi pod okruženjem u gradu Kunduzu, na sjeveru Afganistana. Te sljedbenike Osame bin Ladena opkolili su borci pobjedničkog Sjevernog saveza.

Američki ministar obrane Donald Rumsfeld sugerirao je da je borba za Kunduz osobito žestoka upravo zbog činjenice što većina opkoljenih talibana nisu Afganistanci. To su al-Qaidini teroristi ili ljudi iz drugih zemalja koji podržavaju terorizam.

Dok se veliki broj afganistanskih talibana predaje, dezertira ili mijenja stranu u borbi, talibanska takozvana “legija stranaca” još pruža otpor. General Daoud Khan, zapovjednik snaga Sjevernog saveza, kaže da "…sa stranim teroristima neće biti pregovora, jer su oni ubojice." General Khan je jasan. On je povezao talibanske strane elemente s osobama koje su, u rujnu, izvršile atentat na Shaha Ahmeda Massouda, tadašnjeg vojnog čelnika Sjevernog saveza.

Izbjeglice, koje napuštaju Kunduz, kažu da strani borci u tom gradu ubijaju svoje donedavne talibanske saveznike te da su u dva navrata masakrirali nekoliko stotina afganistanskih talibana. Do tog je krvoprolića djelomično došlo i zbog toga što je lokalni talibanski zapovjednik prebjegao u Sjeverni savez.

Postoje, isto tako, informacije da neki Arapi i Pakistanci, koji su bili povezani s talibanima, ubijaju one Uzbeke i Tadjike koji su vojno sposobni i za koje smatraju da žele potražiti sigurnost u područjima pod kontrolom Sjevernog saveza.

General Tommy Franks, zapovjednik američkih snaga angažiranih u akciji protiv terorista, opisuje te plaćenike al-Qaide kao "nepopustljive osobe". Upravo iz tog razloga, medjunarodna koalicija i treba nastaviti s pritiskom. Ideja o dozvoljavanju talibanskim i al-Qaidinim ubojicama da pregovaraju o odlasku iz Kunduza i Kandahara, kako bi nastavili svoju vladavinu terora i destabiliziranja, u drugim zemljama - nije prihvatljiva! Oni bi trebali biti definitivno poraženi ili bi se trebali predati.

XS
SM
MD
LG