Linkovi

OESS produžio misiju u Hrvatskoj (22/11/01) - 2001-11-22


Šef hrvatske misije OESS-a Bernard Poncet potvrdio je da misija ostaje u Hrvatskoj a o duljini mandata odlucit ce Stalno Vijece koje od danas zasijeda u Becu. Vlada premijera Ivice Racana ocekuje odluku kojom bi se skratio mandat i smanjio broj OESS-ovih centara i osoblja kako bi se novcem kojeg izdvaja za financiranje misije moglo financirati druge projekte, u prvom redu one koji se odnose na daljnju demokratizaciju drustva. Vlada ocjenjuje da se OESS-ov mandat priblizio kraju i od Stalnog Vijeca ocekuje jasnu i vremenski odredjenju strategiju zavrsetka mandata u Hrvatskoj.

"U medjuvremenu ocekujemo da se OESS usredotoci na konkretne projekte poticanja povratka prognanika i izbjeglica, jacanja demokratizacije i razvoja civilnog drustva", kazao je premijer na sjednici Vlade. Sef misije OESS-a u Hrvatskoj Poncet Stalnom Vijecu sugerirao je produzenje mandata drzeci kako je Vlada, unatoc velikom napretku, i dalje daleko od ispunjenja obaveza kada su u pitanju povratak izbjeglih Srba i obnova njihovih kuca.

Dva tjedna prije zasjedanja Stalnog Vijeca OESS-a izmedju Vlade i misije u Hrvatskoj izbio je spor oko stanarskih prava. OESS od Vlade ocekuje da preuzme obavezu financijske naknade izbjeglim Srbima koji zbog ratnih okolnosti nisu bili u mogucnosti ostvariti stanarsko pravo i otkupiti drustvene stanove koje su napustili ili su iz njih brutalno istjerani. Inzistirajuci da zakon vise ne poznaje kategoriju stanarskih pravga Vlada je izrazila spremnost pomoci samo onima koji se namjeravaju vratiti i zivjeti u Hrvatskoj.

Stalno Vijece OESS-a o novom mandatu u Hrvatskoj odlucit ce nakon konferencije ministara 24 zemlje clanice organizacije. Vlada ocekuje odluku koja bi priznala pozitivne promjene do kojih je doslo u posljednjih godinu i pol dana. Linda Miliša za Glas Amerike.

XS
SM
MD
LG