Linkovi

Nastavljaju se istrage i uhićenja osumnjičenih terorista u Europi (22/11/01) - 2001-11-22


Tri bivša studenta iz Hamburga prvi su na listi najtraženijih osoba nakon terorističkih udara 11. rujna, potvrdila je njemačka policija. Osnovano se sumnja da su osiguravali lažne isprave, stanove, novac i na druge načine potpomagali ostalim pripadnicima mreže. Iz ovog je kruga "hamburškog" potekao i vođa terorističke akcije Mohamed Atta. Trojica su iz Njemačke nestala nekoliko dana prije napada i posumnja se da su sada u Pakistanu, Bahreinu ili Afganistanu.

Njemačka policija tvrdi da krug osumnjičenih nije zaključen spominjući kako je pet osumnjičenih još uvijek pod prismotrom. Spomenuta trojica bila su izgleda u izravnoj vezi s pripadnicima al Qaede u Španjolskoj. Kako europske policije nakon 11. rujna surađuju i intenzivno i bez ograničenja, brzo su povezani konci pa su istražitelji u Madridu javnosti mogli podastrijeti nekoliko interesantih podataka o djelovanju osmero pripadnika organizacije optuženih da su bili aktivno uključeni u planiranje udara.

Šef španjolske policije Juan Cotino objavio je i sadržaj snimljenog telefonskog razgovora jednog od osumnjičenih s još nepoznatom osobom. "U našim smo lekcijama došli do zrakoplovstva i ptici ćemo prerezati grlo", kazao je nepoznati, policiji znan tek po nadimku Shakur. Španjolska je veza odmah pridonijela rasplitanju dijelova mreže u Velikoj Britaniji s kojima je španjolski ogranak putem islamskog klerira znanog kao Abu Dahdah intenzivno kontaktirao, uključujući i posjete. Jedan od al Qaedinih glavnih ljudi u Britaniji je, dali su naslutiti policijski izvori, u zemlji dobio politički azil nakon što je pobjegao iz Jordana gdje je bio osuđen radi sudjelovanja u napadima eksplozivom.

Španjolski dio al Qaede je također je bio u stalnoj vezi s elementima bin Ladenove organizacije u Belgiji. Osumnjičeni u Španjolskoj, Britaniji, Belgiji i Njemačkoj godinama su živjeli u ovim zemljama ničim ne privlačeći pažnju policije ili sigurnosnih službi. Neki su čak postali njihovim građanima, poput studenta elektrotehnike marokanskog porijekla koji je prema mšljenju američke i njemačke policije vodio logističke aranžmane terorista.

XS
SM
MD
LG