Linkovi

Pupovac: Stanarsko pravo Srbima nitko ne može oduzeti (22/11/01) - 2001-11-22


Na danas održanoj zajedničkoj tiskovnoj konferenciji u Beogradu zastupnika stranaka Srba iz Hrvatske i Komesarijata za izbjeglice Republike Srbije upućen je poziv svim prognanim osobama iz Hrvatske da podnesu zahtjev za obnovu oštećene imovine. Posebnu pozornost izazvao je govor predsjednika Srpskog narodnog vijeća Milorada Pupovca koji je između ostaloga rekao da svatko tko ima srušenu, oštećenu ili zapaljenu kuću treba podnijeti zahtjev za njenu obnovu do 31. prosinca.

Milorad Pupovac je rekao da je već podnijeto oko 20 tisuća zahtjeva. Govoreći o stanovima izbjeglih Srba on je istaknuo da im stanarsko pravo nitko ne može oduzeti jer se u suprotnom uskraćuje mogućnost povratka. Milorad Pupovac je istaknuo da je ovo prilika da ljudi dobiju ono što im je rat oduzeo te nastavio: “A oduzeo im je dom, kuću, a politika im je uz to htjela oduzeti pravo da ga povrate i da ga dobiju natrag i da slobodno s njim raspolažu bilo da u njemu žive, bilo da odluče što će s tim učiniti. Samo su izbjegli Srbi iz Hrvatske diskriminirani u pogledu prava korištenja svojih stanova. Samo su oni isključeni iz te mogućnosti da ono što se smatra stečenim i osnovnim pravom na dom da im bude poštovano i vraćeno”.

On je kritizirao neke zastupnike hrvatskih vlasti koji su izjavili da Srbi koji su napustili svoje domove više nemaju pravo na njih. “Stanarsko pravo nam nitko ne može oduzeti. Takve izjave su problem onih hrvatskih političara koji na sreću nisu najozbiljniji predstavnici hrvatske vlasti”, rekao je Milorad Pupovac.

Povjerenica za izbjeglice Republike Srbije Sandra Rašković Ivić rekla je da se povodom podnošenja zahtjeva za rekonstrukciju oštećene imovine kod izbjeglica u Srbiji pojavio strah jer u uvodu piše da se on odnosi samo na povratnike.

“Svatko tko se rodio u toj Republici Hrvatskoj, koje je prešao granicu i došao ovdje jeste povratnik jer se vraća tamo gdje se rodio. Da li su povratak i ostanak dvije iste stvari – nisu, ali kada čovjeku kuća bude obnovljena onda se čovjeku otvaraju dvije mogućnosti. Jedna mogućnost je da on tamo ostane. Međutim, mi ćemo se boriti kao institucija da se, ukoliko postoji jedan dio ljude koji ne žele da ostanu da žive u toj svojoj imovini koja je obnovljena, da mogu da je prodaju ili da je zamjene ili da s njom rade što god hoće”.

Sandra Rašković Ivić je priopćila da će sutra u Zagrebu razgovarati o tim pitanjima s hrvatskim dužnosnicima, posebno da će pokušati utvrditi rješenja za reguliranje stanarskih prava izbjeglih Srba.

XS
SM
MD
LG