Linkovi

Talibani odbili predaju, nastavlja se borba za Kunduz (22/11/01) - 2001-11-22


Sjeverni savez je priopćio da njegove snage napadaju Kunduz nakon što su propali pregovori o predaji talibana. Ministar unutarnjih poslova Sjevernog saveza Yunus Qanuni izrazio je nadu da će njegove snage ovladati tim gradom u slijedećih nekoliko dana. Ranije su oporbeni vojni zapovjednici izjavili da su talibanski borci u Kunduzu pristali položiti oružje i predati sve strance u njihovim redovima među kojima su dobrovoljci iz arapskih zemalja, Pakistana i Čečenije. Američki dužnosnik u Pakistanu rekao je da je međunarodna koalicija predvođena Sjedinjenim Državama bila spremna pristati na osiguravanje prolaza za afganistanske talibane u Kunduzu, ali ne i za dobrovoljce iz stranih zemalja.

Pakistan je zatražio od Crvenog križa da pomogne u spriječavanju osvetničkih ubojstava talibanskih snaga i stranih dragovoljaca koji se nalaze u okruženju Sjevernog saveza u Kunduzu. Pakistanski predsjednik Pervez Musharaf sastao se danas s predsjednikom Crvenog križa u Islamabadu.

Iran i afganistanski Sjeverni savez dali su do znanja Britaniji da se protive većem razmještanju britanskih snaga u Afganistanu. Britanski šef diplomacije Jack Straw odvojeno se sastao u Teheranu s iranskim ministrom vanjskih poslova Kamalom Harazijem i izaslasnikom Sjevernog saveza Abdulahom Abdulahom. Ti su razgovori dio turneje gospodina Strawa po zemljama regije koja uključuje i posjetu Pakistanu.

Poljski predsjednik Aleksander Kwasniewski odobrio je, na američki zahtijev, plan za upućivanje i do 300 vojnika za pomoć međunarodnoj borbi protiv terorizma. Poljski je predsjednik rekao da će uputiti 80 specijalaca, te postrojbe za razminiravanje, kao i protukemijsko i protubiološko djelovanje. U međunarodnoj koalciji sudjelovat će i poljski ratni brodovi. Poljski vojni angažman koštat će Varšavu oko sedam milijuna dolara.

Turski ustavni sud otvorio je put za razmještanje turskih vojnika u Afganistan. Naime, najviši sud te zemlje odbacio je tužbu stotinu oporbenih članova parlamenta koji su osporavali upućivanje turskih snaga tvrdeći da je ono neustavno. Turska je još prvog studenoga objavila da će uputiti 90 specijalaca u Afganistan, pomoći u dovoženju humanitarne pomoći te uvježbati anti-talibanske snage.

XS
SM
MD
LG