Linkovi

Dan zahvalnosti: Obitelji u Chicagu ugostit će mornaričke regrute (22/11/01) - 2001-11-22


U Sjedinjenim se Državama danas obilježava Dan zahvalnosti. Ovaj je dan državni praznik od 1863. Većina Amerikanaca provest će ga u krugu obitelji, no, neke obitelji u području Chicaga ugostit će za prazničnim stolom one koji ovaj dan ne mogu provesti sa svojim najdražima.

Jedini centar za obuku novih regruta američke Ratne mornarice nalazi se oko 50 kilometara sjeverno od Chicaga. Današnji Dan zahvalnosti, gotovo pola od četiri tisuće budućih mornara iz centra za obuku provest će u krugu lokalnih obitelji ili organizacija, zahvaljujući programu nazvanom “Usvojite mornara”. Bill Dermody je glasnogovornik mornaričkog Centra za obuku.

"Našim je regrutima ovaj program vrlo koristan. Imaju priliku po prvi puta izići iz baze otkako su stigli ovamo prije pet ili šest tjedana. To im je dobrodošao provod. Obično ne vide vanjskog svijeta prvih devet i pol tjedana nakon što pristupe mornarici," rekao je.

Program “Usvojite mornara” pokrenut je prije oko pedeset godina. S obzirom da je ove godine američka vojska angažirana i u ratu u inozemstvu i na domaćem frontu protiv terorizma, lokalne obitelji u području Chicaga pokazale su velik interes za ugošćavanje regruta. Do prošloga tjedna, svi su regruti dobili svoje domaćine i Centar za obuku prestao je primati nove ponude. Olgi Ward i njenom suprugu iz Elgina u saveznoj državi Illinois trebalo je dva dana telefoniranja da bi s bazom dogovorili da će na blagdanskoj večeri ugostiti dva mornara.

"Drago nam je da možemo na ovaj način pokazati svoju zahvalnost i olakšati njihov inače težak posao," kaže gospođa Ward.

U Wheelingu u Illinoisu, u lokalnoj podružnici AMVETS-a, organizacije za pomoć vojnim veteranima, lokalni će veterani primiti oko 150 regruta, koji će s njima podijeliti tradicionalnu večeru za Dan zahvalnosti. Veteran Korejskog rata Willy Wallis šef je kuhinje.

"Jako me veseli da će svi biti ovdje. Mi veterani uživamo u ovakvim prigodama. Naši će gosti dobiti puretinu, pire-krumpir, pitu, mahune – baš sve što čini tradicionalnu večeru za Dan zahvalnosti," kazao je.

Gospodin Wallis kaže da podružnica AMVETS-a u Wheelingu već dvadeset godina ugošćuje regrute za Dan zahvalnosti. U centru za obuku, glasnogovornik Bill Dermody kaže da su dužnosnici sretni da tako velik broj lokalnih obitelji traži način na koji će iskazati podršku vojsci.

"Sve nas u bazi najviše impresionira izuzetna darežljivost Amerikanaca, pogotovo ovdje u području Chicaga. Divno je da primaju mornare u svoje domove na blagdan," rekao je gospodin Dermody.

Centar za obuku Great Lakes također upućuje mornare lokalnim obiteljima za božićne blagdane. Ponude budućih domaćina za dolazeći Božić počinje primati u ponedjeljak.

XS
SM
MD
LG