Linkovi

Dan zahvalnosti (22/11/01) - 2001-11-22


Danas se u Sjedinjenim Državama slavi Dan zahvalnosti, blagdan kojim Amerikanci izražavaju zahvalnost za slobodu i druge blagoslove u kojima uživaju.

Od prvih dana naseljavanja, Amerikanci različitih vjera vjerovali su da će Stvoritelj čuvati njihovu zemlju u dobrim i lošim vremenima. Srpanj 1776. bio je vrijeme rata. Amerikanci su proglasili neovisnost od Britanije. Potvrđujući svoje Bogom dano pravo na “život, slobodu i potragu za srećom”, ustali su protiv najjače svjetske vojne sile. 2. srpnja 1776, general George Washington, zapovjednik slabo opremljene i loše obučene američke vojske, rekao je svojim snagama: “Sudbina nerođenih milijuna sada ovisi, pod Bogom, o hrabrosti ove vojske. Naš okrutni i nepopustljivi neprijatelj ostavlja nam samo dvije mogućnosti – ili ćemo mu se hrabro suprotstaviti, ili ćemo biti sramotno potlačeni. Stoga moramo odlučiti hoćemo li pobijediti ili umrijeti.” Amerikancima je trebalo sedam godina krvoprolića i žrtvovanja, no pobjeda je ostvarena. Washington je naredio raspuštanje vojske, podnio je ostavku na dužnost zapovjednika i vratio se privatnom životu. 14. listopada 1789. Washington je, kao prvi predsjednik Sjedinjenih Država, objavio proklamaciju zahvalnosti Bogu za “miran i razuman način na koji smo mogli osnovati vladu za našu zaštitu i sreću … te za građansku i vjersku slobodu kojom smo blagoslovljeni.”

G. 1861, građanski rat zaprijetio je i samom opstanku Sjedinjenih Država. Države američkog Juga otcijepile su se zbog pitanja ropstva. “Sloboda je prirodno stanje ljudskog roda, u kojem je Bog zamislio da ljudi žive,” napisao je predsjednik Abraham Lincoln. “Oni koji se bore protiv zamisli Svemogućega neće uspjeti. Uvijek su gubili i izgubit će i ovaj put.” Lincolnova prognoza pokazala se točnom, ali je za nju plaćena visoka cijena. U građanskom ratu ubijeno je ili ranjeno gotovo milijun Amerikanaca.

Na ovaj Dan zahvalnosti, odlučnost Amerike ponovno je na kušnji – ovoga puta zbog mreže međunarodnih terorista i njihovih saveznika. Na podle napade na Svjetski trgovinski centar i Pentagon od 11. rujna, Amerikanci su odgovorili s hrabrošću i odlučnošću. Time, prema riječima predsjednika Georgea Walkera Busha, priznaju “svoju ovisnost o Onome većem od nas i svoju zajedničku obvezu da brane trajna načela demokracije koja čine temelje naše Republike.”

XS
SM
MD
LG