Linkovi

Talibanima ističe vrijeme (21/11/01) - 2001-11-21


Ostacima talibana i terorističke mreže al-Qaida u Afganistanu vrijeme brzo ističe. Afganistanske oporbene snage, podržane preciznim bombardiranjem od strane koalicije predvođene Sjedinjenim Državama, potisnule su ove samoproglašene “svete ratnike” u brzoj ofenzivi s najvećeg dijela afganistanskog teritorija, uključujući i glavni grad Kabul. Mnogi su ubijeni ili ranjeni, a velik broj ih je zarobljen.

Ostaci talibana i al-Qaide uglavnom su opkoljeni u Kunduzu na sjeveru, te u Kandaharu na jugu zemlje. Stotine talibanskih vojnika su, kako je javljeno, prebjegle na drugu stranu. Drugi se, kako se čini, žele predati, ali im to ne dozvoljavaju fanatici talibana i al-Qaide, koji su uglavnom stranci. U Kunduzu su, kako je javljeno, neki talibanski vojnici bili ubijeni i obješeni na stupove javne rasvjete kao upozorenje onima koji bi željeli dezertirati. U blizini Kandahara, talibanski fanatici, kako se javlja, upadaju u kuće i prisilno regrutiraju dezertere i druge mladiće. Ipak, prebjega je sve više.

Talibani i al-Qaida pokušali su oteti Afganistan i znaju da talibanskom narodu moraju odgovarati za mnogo toga. Prema izbjeglicama i talibanskim prebjezima, zvjerstva se nastavljaju. U Kunduzu, talibanski su vojnici, kako se javlja, ubili skupinu nenaoružanih mladića jer su im se smijali. A jedan je liječnik ubijen jer se nije dovoljno brzo odazvao na poziv talibana da dođe u pomoć jednom ranjeniku. Ova izvješća nisu potvrđena.

Međutim, ovakvo ubilačko ponašanje karakteristično je za talibane i al-Qaidu. Umjesto da predaju bin Ladena i njegove terorističke suučesnike, talibanski su čelnici biti spremni pustiti da svi afganistanski muškarci, žene i djeca budu ubijeni. Kako je rekao talibanski glasnogovornik Abdul Salam Zaeef, “Sve i da ubiju sav afganistanski narod, nećemo izručiti bin Ladena.”

Mula Omar, Osama bin Laden i njihovi teroristički suradnici narodu Afganistana donijeli su samo patnje i smrt. U očajanju, samo produžavaju te patnje. Sada bi trebalo biti jasno svima koji su se priključili talibanima da im je jedina šansa za opstanak predaja oporbenim snagama.

XS
SM
MD
LG