Linkovi

Powell o Srednjem Istoku (21/11/01) - 2001-11-21


Jedna činjenica trebala bi biti jasna, dok se nastavlja kampanja protiv terorista koji su izveli napade od 11. rujna. Ove ubojice nisu radile u korist muslimana, ili u korist siromašnih i potlačenih, ili u ime Palestinaca, čije čelništvo odbacuje pokušaje Osame bin-Ladena da koristi njihov slučaj za svoje ubilačke ciljeve.

Medjutim, kako je to rekao državni tajnik Colin Powell: “Ovi kriminalci nemaju religije i nemaju humanosti. Njihov cilj, kao i cilj njima sličnih, jest da ljude podijele i ogorče. Oni su zli trgovci smrću i razaranjem.”.

Dok borba protiv talibana i al-Qaide dolazi na prvo mjesto, ona nije jedini prioritet Sjedinjenih Država. Tijekom prošle godine, nasilje se uveliko pojačalo izmedju Palestinaca i Izraelaca. “Palestinsko čelništvo,” rekao je gospodin Powell, “mora uhititi, suditi i kazniti sve počinitelje terorističkih napada. Palestinci moraju ispuniti odredbe iz sporazuma koje su stvarali. Moraju takodjer i snositi odgovornost kada to ne učine”.

Linčovanje izraelskih vojnika u Ramalahu, ubojstvo ministra kabineta, te ubojstvo izraelske djece hrani najdublje izraelske sumnje u to – žele li Palestinci zaista mir? Beskonačna poruka o huškanju i mržnji Izraelaca i Židova koja se izlijeva iz medija u tolikim količinama u arapskom i palestinskom svijetu samo pojačava takva strahovanja.

Istovremeno, gospodin Powell je rekao: ”Izgradnja izraelskih naselja oštro je potkopala palestinsko povjerenje i nadu. Ona predusreće i prejudicira ishod pregovora i time, onesposobljuje šanse za stvarni mir i sigurnost. ... Izgradnja naselja se mora obustaviti.”

Tijekom više od pedeset godina, Sjedinjene Države su iskazivale trajnu i nepokolebljivo čvrstu predanost izraelskoj sigurnosti. Sjedinjene Države i Izrael zauvijek su vezani zajedničkim demokratskim vrijednostima i tradicijama. Istovremeno, rekao je gospodin Powell, Sjedinjene države imaju “viziju regije u kojoj dvije države, Izrael i Palestina, žive jedna uz drugu, unutar sigurnih i priznatih granica. ... Većim dijelom Srednjeg istoka, politički sustavi ne osiguravaju gradjanima odgovarajući utjecaj na način vladavine. Medjutim, Sjedinjene države će ostati angažirane kako bi pomogle da se postignu ekonomski ciljevi, politička otvorenost i tolerancija. ... Regionalna rješenja, izjavio je državi tajnik Colin Powell, “ostvarit će se samo predanim radom, zdravim razumom, temeljnom pravičnošću i spremnošću na kompromis. Ona neće biti stvorena naučavanjem mržnje i podjela, niti će biti rodjena usred nasilja i rata.”

XS
SM
MD
LG