Linkovi

Crkvenac: Proračun za 2002. je štedljiv (21/11/01) - 2001-11-21


Iako će Sabor o prijedlogu proračuna za 2002, teškom 76.880.000.000 kuna raspravljati u četvrtak, ministar financija Mato Crkvenac i njegov zamjenik Damir Kurštak objašnjavali su njegove stavke saborskim odborima i i zastupničkim klubovima vladajuće petorke još jučer.

Predstavnici Vlade zastupnike su uvjeravali da je proračun za iduću godinu restriktivan i da smanjuje javnu potrošnju te da je, ako se ne računaju mirovinski i zdravstveni fondovi, manji od ovogodišnjeg. Ministar financija Mato Crkvenac i njegov zamjenik tvrdili su jučer pred saborskim odborima i klubovima da će takva politika proračuna dati dobre razvojne rezultate, te da će Hrvatska u ovoj i idućoj godini imati tri puta veći rat brutto društvenog proizvoda nego zemlje EU.

"Novost u proračunu je i ta" - ustvrdio je ministar financija Crkvenac -"da privatizacijski prihodi sada se po prvi puta ne troše za državnu potrošnju. Svi su to zahtijevali, a mi smo to sada po prvi puta uspjeli postići."

Umjesto na javnu potrošnju, novac od privatizacije državnih poduzeća trebao bi se u idućoj godini slijevati u dva nova razvojna fonda - Fond za razvoj i zapošljavanje, te Fond za regionalni razvoj.

Novi proračun, međutim, građanima donosi tri nova poreza, od kojih se dva odnose na automobile. Prvi znači progresivno oporezivanje automobila, i to onih čija nabavna vrijednost prelazi 100.000 kuna, a drugi povećanje godišnjeg poreza na dodatno osiguranje automobila između 150 i 200 kuna godišnje.

Zastupnicima petorke, od kojih ovisi hoće li njegov proračun u Saboru proći ili ne, ministar Crkvenac objašnjavao je da prostora za povećanje proračunskih troškova u idućoj godini nema, ali da prostora za uštede tijekom godine ima. "O milijardama uopće ne mogu govoriti, kada je riječ o uštedama, jer predstoji štedljiv proračun, ali riječ je o stotinjak milijuna ovdje-ondje," rekao je ministar Crkvenac.

XS
SM
MD
LG