Linkovi

Tehnologija osvaja indijanska plemena (20/11/01) - 2001-11-21


Očuvanje jezika i tradicija za mnoga plemena i narode američkih Indijanaca prilično je teška stvar. Suvremena tehnologija pri tome im češće odmaže nego pomaže. Recimo, satelitski televizijski programi danas stižu i u najudaljenije rezervate, i, najčešće, oduzimaju publiku tradicionalnim plemenskim pripovjedačima.

Međutim, vremena se mijenjaju i mnoga plemena traže načine kako da upravo moć tehnologije zauzdaju i iskoriste ju za očuvanje svoje kulture. Ovaj sve snažniji trend posebno se vidi u saveznoj državi South Dakota, u kojoj živi devet indijanskih plemena, sa sjedištima u isto toliko rezervata. Zaputimo li se bilo kojom cestom prema jednom od tih rezervata, šanse su da ćemo barem u jednom naići na powwow, tradicionalno okupljanje plemena, na kojemu se pleše i pjeva uz zvuk bubnjeva.

Uzmimo za primjer powwow u rezervatu Pine Ridge. Na prvi pogled, sve izgleda kao što je izgledalo prije stotinjak, možda dvije stotine godina. Na drugi pogled, međutim, vidi se prilično sofisticiran razglasni sustav, a i bubnjarski sastavi, nakon nastupa, prodaju kompakt diskove s vlastitim snimkama. Jeftina tehnologija snimanja, umnožavanja i reprodukcije kompakt diskova pokazuje se idealnom za očuvanje i širenje indijanskih kulturnih tradicija. Jedna od međuplemenskih zadruga upravo je nedavno objavila multimedijski CD, posvećen kulturološkoj i duhovnoj povezanosti američkih Indijanaca sa buffalom, odnosno bizonom.

Nove tehnologije probijaju se i u obrazovanje. Recimo, Grant Williams, nastavnik viših razreda osnovne škole u jednom rezervatu u Oklahomi, svoje učenike, kojima predaje prirodnoznanstvene predmete, ohrabruje da što manje koriste papir, a što više kompjutere. Većinu domaćih zadaća oni mu šalju elektronskom poštom, a on im na isti način vraća ispravke.

Većina indijanskih jezika ugrožena je, jer mladež i u rezervatima pretežno govori engleskim jezikom. No, mladi pripadnici naroda Comanche sada mogu svoj materinji jezik učiti od plemenskih starješina pomoću interaktivnog rječnika. Interaktivni rječnik, pohranjen na kompjuterskom kompakt disku, izdao je Nacionalni indijanski institut za telekomunikacije.

Direktorica instituta, Karen Buller, i sama Indijanka iz naroda Cherokee, kaže da je cilj rada Indijanskog instituta za telekomunikacije poboljšanje kvalitete života američkih Indijanaca pomoću elektroničkih komunikacija. Od brzih internetskig veza, pa do bazičnih telefonskih linija, Institut se brine da i najudaljeniji rezervati postanu dobro povezani sa svijetom, ako već ne kilometražom, a ono barem u kibernetskom prostoru.

Pristup Internetu, američki Indijanci smatraju nasušnom potrebom za razvitak i dobrobit svojih tradicionalnih zajednica - telekomunikacijskim vezama, naime, oni mogu ne samo dijeliti svoje kulturne tradicije, nego i trgovati proizvodima svojih tradicionalnih zanata i umjetnosti.

Premda tek manje od polovice američkih indijanskih plemena ima svoje web sajtove, njihov broj raste i to prilično brzo. Trendu pomaže i savezna vlada, koja, od prošle godine, posebnim programom dotacija, pomaže širenje telefonskih i satelitskih veza kroz rezervate američkih Indijanaca.

XS
SM
MD
LG