Linkovi

"Holy War, Inc." - nova biografija Osame bin Ladena (21/11/01) - 2001-11-21


"Christian Science Monitor” jutros svojim čitateljima predstavlja prvu knjigu o Osami bin Ladenu objavljenu nakon terorističkih napada od 11. rujna. “Holy War, Inc. – Sveti rat, Inc.” djelo je analitičara CNN-a za terorizam Petera Bergena, koji je 1997. napravio prvi televizijski intervju s bin Ladenom. Naslov “Sveti rat, Inc.” odražava Bergenovu tezu da bin Laden vodi al-Qaidu kao međunarodnu korporaciju, koja se oslanja na modernu tehnologiju, kao što su elektronska pošta i faksovi, te na video-kazete za regrutiranje budućih terorista. Bergen dolazi do tri zaključka – da bin Laden planira nove napade na američke ciljeve; da bi se al-Qaida bez njega raspala, te da Sjedinjene Države moraju imati dobar plan za borbu protiv terorizma.

“Washington Post” jutros analizira sljedeću fazu rata protiv terorizma u Afganistanu. Kako piše “Post”, vojni planeri vjeruju da će druga faza biti znatno drugačija od prve, s obzirom da više neće biti jasnih linija bojišnice, a američke će snage tragati za manjim skupinama talibana i al-Qaide. Napredak će biti sporiji i manje vidljiv, a američki bi vojnici mogli biti izloženi većoj opasnosti od mina, snajpera i mogućih terorističkih napada. Isto tako, bit će teško odlučiti kada proglasiti pobjedu, jer je administracija predsjednika Busha obećala da će eliminirati ne samo bin Ladena, već sve članove al-Qaide. Stručnjaci smatraju da bi se američka akcija mogla jednostavno ugasiti kada bude ubijen najveći dio talibanskih i terorističkih čelnika, no Pentagon upozorava da ovo nije akcija “prijelaznih ciljeva”.

I na kraju spominjemo još jednu knjigu. “New York Times” donosi članak o izvjesnom Timothyu Tobiasonu, koji, kako kaže, mrzi vladu, te javnosti nudi svoju knjigu naslovljenu “Proizvodnja usavršenog biološkog oružja”. Između ostaloga, gospodin Tobiason, inače stručnjak za kemiju i poljoprivredu, u svojem djelu donosi upute za izvođenje napada bedrenicom uz pomoć kontaminiranih pisama. Stručnjaci kažu da njegove upute nisu visokostručne, no da bi mogle biti uspješne, a vlasti ga ne smatraju osumnjičenikom za nedavne napade. Upute je sastavio uz pomoć knjiga koje se mogu nabaviti u javnim knjižnicama. Tobiason, koji putuje zemljom u kombiju i prodaje svoje knjige na sajmovima oružja, na koricama svojeg najnovijeg djela čitateljima poručuje: “Ako znate napraviti obični puding, moći ćete izbrisati s lica zemlje čitave gradove. Uživajte!”

XS
SM
MD
LG