Linkovi

Petritsch: Islam je također dio Zapada (20/11/01) - 2001-11-21


Visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Wolfgang Petritsch objavio je komentar u današnjem "New York Timesu" pod naslovom: “Islam je također dio Zapada”.

“Napadi na Ameriku od 11. rujna rasplamsali su raspravu o islamu u kojoj se često polazi od paradigme “mi” – pri čemu se misli na civilizirani zapadni svijet - i “oni” – oni su opasni, sumnjivi muslimani" – piše Wolfgang Petritsch. I dok Europa traži odgovor na nove vrste globalnog terorizma, ona mora ponuditi ruku muslimanima u Europi te otvoriti Europsku uniju za primanje onih zemalja u kojima živi velik broj muslimana. Isto tako, Europa mora ostati politički i gospodarski angažirana na Balkanu. Rat protiv terorizma ne može se dobiti jedino vojnim putem, već je potrebno uložiti napore da se nadiđe sve veći jaz izmedju “nas” i “njih” – piše visoki predstavnik.

“Bosanski se muslimani ne osjećaju ništa manje Europljanima no što to čine njihovi hrvatski ili srpski sugrađani – piše gospodin Petritsch, zaključujući da dugoročno gledano, Europa mora integrirati Bosnu i Hercegovinu u svoje političke, društvene i gospodarske strukture. Bosna je mjesto gdje je moguće ideju o sukobu civilizacija proglasiti nevažećom i gdje se može dokazati da su demokracija, sloboda i ljudska prava – univerzalne kategorije.

Gospodin Petritsch također je ocijenio smiješnima navode nekih srpskih ekstremista koji tvrde da su ratove u bivšoj Jugoslaviji vodili kako bi se obranili od muslimanskog fundamentalizma: "Je li Milošević možda vodio rat protiv mula kada su njegove snage bombardirale Dubrovnik?” pita u današnjem "New York Timesu" visoki predstavnik za Bosnu i Hercegvoinu, Wolfgang Petritsch.

XS
SM
MD
LG