Linkovi

LAT: Pentagon razvija strategiju za hvatanje bin Ladena (20/11/01) - 2001-11-20


Los Angeles Times” piše da Pentagon razvija strategiju za pronalaženje i hvatanje Osame bin Ladena, koja bi trebala sačuvati živote američkih vojnika. Umjesto da vojnici pretražuju afganistanske pećine – piše “Times” – Pentagon će se osloniti na zračnu silu, oporbene borce i lovce na glave. Pećine će se pretraživati iz daljine modernom vojnom tehnologijom, a lokalni će se lovci na glave vjerojatno također baciti u potragu, s obzirom da je za bin Ladena i mulu Omara ponuđena nagrada od 25 milijuna dolara.

Washington Post na jutrošnjoj naslovnici donosi članak o proširenju predsjedničkih ovlasti, do kojega dolazi zbog rata protiv terorizma. Prema pisanju washingtonskog dnevnika, nove ovlasti Bijele kuće, koje je ranije dijelila s drugim granama vlasti, mogu se usporediti s ovlastima koje je imao predsjednik Roosevelt tijekom drugog svjetskog rata. Prema nekim stručnjacima, predsjednik Bush je obnovio takozvano “imperijalno predsjedništvo” i ovlasti koje sada uživa izuzetno su široke. Na ruku mu u tome ide, kako aktualna kriza, tako i velika popularnost u javnosti.

Iz “New York Timesa” izdvajamo članak o pokušajima američkih muslimana da povećaju prodaju – prve američke poštanske marke s islamskom temom. Poštanska je služba 1. rujna izdala marku kojom se obilježavaju dva najveća islamska blagdana – Bajram i Kurban Bajram u 75 milijuna primjeraka. Zbog bojazni da bi, nakon nedavnih napada, marka mogla biti nepopularna i ostati samo “sezonska”, američki su muslimani nedavno pokrenuli kampanju kako bi nagovorili ljude da je kupuju, čime bi naveli i Poštansku službu da je uvrsti u svoju kolekciju trajnih maraka.

I još jednom se vraćamo Washington Postu, koji svojim čitateljima na naslovnici jutros donosi jednu lošu vijest – Washington je, prema najnovijim podacima, ponovno jedan od američkih gradova s najvećim prometnim gužvama i najgorom kvalitetom zraka. Prosječni stanovnik Washingtona provede 30 do 40 minuta dnevno putujući na posao i isto toliko – vraćajući se s posla. (db)

XS
SM
MD
LG