Linkovi

Powell poziva na trenutačnu obustavu nasilja i terorizma izmedju Izraela i Palestinaca (19/11/01) - 2001-11-19


Jačajući ulogu administracije u mirovnim nastojanjima, gospodin Powell šalje ovaj tjedan pomoćnika državnog tajnika Williama Burnsa na razgovore u regiju. Istovremeno je zatražio od umirovljenog generala američkih marinaca Anthonyja Zinnija da ubrza provedbu sporazuma o prekidu vatre.

Govoreći danas u Louisvilleu, u saveznoj državi Kentucky, gospodin Powell je rekao da će general Zinni ostati u području na neodredjeno vrijeme kako bi radio s novo-izabranim izraelskim i palestinskim odborima na primirju koje bi moglo otvoriti put obnavljanju mirovnih pregovora. "Zatražio sam od generala Zinnija da ode u područje, te da tamo ostane kako bi surađivao s ova dva odbora, te da uloži najveći napor kako bi se uspostavio prekid vatre. Ako postignemo prekid vatre, tada se i druge stvari mogu početi događati. Bez prekida vatre, ostajemo zarobljeni u živom pijesku mržnje".

Gospodin Powell je ponovio podršku administracije palestinskoj državnosti, ali je dodao da Palestinci moraju eliminirati svaku sumnju glede legitimnosti Izraela. Američki državni tajnik je pozvao da se okonča izgradnja židovskih naselja na, kako je to formulirao, okupiranoj zapadnoj obali, te u pojasu Gaze.

XS
SM
MD
LG