Linkovi

Odgovor na krizu s hranom u Afganistanu (19/11/01) - 2001-11-19


Brzim napredovanjem oporbenih snaga, potpomognutih koalicijom koju predvode Sjedinjene Države, oslobodjen je veći dio teritorija Afganistana od brutalne vladavine talibana i al-Qaidinih terorista. Medjutim, milijunima Afganistanaca još uvijek prijeti glad.

Talibanski režim nosi veći dio odgovornosti za humanitarnu krizu. Talibani već godinama žrtvuju afganistanski ekonomski razvoj, uključujući i proizvodnju hrane, za svoje vojne kampanje. Oni ubijaju, zatvaraju, ili tjeraju u egzil mnoge od najproduktivnijih gradjana u zemlji. Oni zabranjuju zapošljavanje žena, od kojih su mnoge samohrane majke. Talibani takodjer kradu humanitarnu pomoć namijenjenu afganistanskom narodu.

Konačno uništenje talibana i terorista al-Qaide od vitalnog je značaja za ekonomski oporavak Afganistana i njegovu političku stabilnost. U medjuvremenu, Sjedinjene Države i saveznička koalicija čine sve što je u njihovoj moći kako bi ubrzali dopremanje humanitarne pomoći do onih kojima je potrebna. Oružane snage Sjedinjenih država dopremile su zračnim putem do Pakistana i Tajikistana oko dvije stotine metričkih tona hrane, četrdeset tisuća pokrivača, te velike količine materijala za izradu privremenog smještaja kako bi se pomoglo Afganistancima. Više od milijun i pol paketa dostavljeno je američkim zrakoplovima iz zraka. Kako je to rekao general Richard Myers, “Sada je pravo vrijeme u godini da se započne dopremanje pomoći kako bi se pomoglo onima koji nemaju hrane ili odjeće da prebrode zimu.”

Samo od 1. listopada, vlada Sjedinjenih Država osigurala je gotovo 120 milijuna dolara pomoći Afganistanu. Direktor američke agencije za medjunarodni razvoj Andrew Natsios boravio je 15. studenog u Khwaja Bahawudinu, na sjeveru Afganistana. Najavio je tom prilikom američku financijsku pomoć francuskoj organizaciji koja osigurava pokrivače, zimsku odjeću i zaklon. Istog tog dana, teglenica natovarena s dvije stotine tona brašna Ujedinjenih naroda krenula je iz Uzbekistana za Afganistan.

Predsjednik George Walker Bush je rekao da je: “Amerika ponosna na svoju vodeću ulogu u humanitarnim nastojanjima u Afganistanu, dostavom iz zraka i kamionskim konvojima hrane, lijekova i druge toliko potrebne pomoći”. Sjedinjene Države, dodao je američki predsjednik, “odlučne su raditi na dugoročnoj rekonstrukciji te napaćene države”.

XS
SM
MD
LG