Linkovi

Jeane Kirkpatrick: Hrvatska će biti uspješna (19/11/01) - 2001-11-19


“Došlo je do dramatičnih promjena i dramatičnog napretka” – ocijenila je Jeanne Kirkpatrick, bivša američka veleposlanica u Ujedinjenim narodima, govoreći o Hrvatskoj deset godina poslije pada Vukovara. Veleposlanica Kirkpatrick sudjelovala je u nedavnom simpoziju podovom desete obljetnice pada Vukovara, održanom ovdje u Washingtonu.

“Hrvatska je uvijek bila lijepa i danas je ponovno lijepa. Sada vidimo kako ta zemlja može izgledati i izgleda kada nije u ratu i kada nije izložena uništavanju” – rekla je bivša američka veleposlanica pri svjetskoj organizaciji u administraciji predsjednika Reagana Jeane Kirkpatrick, prisjećajući se zemlje koju je tijekom osamdesetih nekoliko puta posjetila s obitelji. Kao istaknuti američki vanjskopolitički stručnjak, gospođa Kirkpatrick je početkom devedesetih istupala u prilog samoodređenja republika bivše Jugoslavije, pišući, primjerice u Washington Postu u srpnju 1991, da je “jedini prioritet prihvatljiv američkim načelima – prioritet slobode.” Danas, osvrćući se jedan od prijelomnih trenutaka tog razdoblja – pad Vukovara – veleposlanica Kirkpatrick ocjenjuje:

Kirkpatrick: "Iz toga se mogu izvući brojne pouke, od kojih je možda najvažnija – kako sam to ranije isticala – da se ništa ne postiže umirivanjem agresora. Vjerujem da je u ratovima u bivšoj Jugoslaviji postojao jedan agresor. Možda svi drugi nisu bili za pohvalu, ali je agresor bio samo jedan, a to je bio Milošević. U namjeri da izgradi Veliku Srbiju, bio je potpuno spreman učiniti sve što treba i uništiti sve što mu se nađe na putu. To je dovelo do velikog uništavanja u Sloveniji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj."

Govoreći o budućnosti Hrvatske, pa i drugih zemalja na prostorima bivše Jugoslavije, veleposlanica Kirkpatrick je kazala:

Kirkpatrick: "Mislim da će Hrvatska biti izuzetno uspješna, a to mislim i za sve druge zemlje bivše Jugoslavije. No, vjerujem da će Hrvatska biti posebno uspješna, jer se radi o zemlji s mnogo prirodnih bogatstava i mnogo talentiranih ljudi, koji će joj donijeti uspjeh."

Na pitanje – što bi savjetovala hrvatskom narodu i hrvatskoj vladi u njihovim naporima da zemlju što brže integriraju u Zapad, gospođa Kirkpatrick je odgovorila: "Radite marljivo i poštujte slobodu. Držite se pravila demokracije" – poručila je Jeane Kirkpatrick, bivša veleposlanica Sjedinjenih Država pri Ujedinjenim narodima u razgovoru za Glas Amerike.

XS
SM
MD
LG