Linkovi

Preservation Hall Jazz Band i jedinstveni, američki zvuk


U srcu Francuske cetvrti New Orleansa, u ulici St. Peter, na broju 726, u kuci podignutoj 1750. godine, kulturna je znamenitost grada zvana Preservation Hall. Jedna, mala i mracna, nikad grijana, nikad hladjena prostorija, s nekoliko grubih drvenih klupa i tijesnim prostorom za stajanje. Nema pica, nema hrane, jer zbog pica i hrane tamo se ne odlazi; Preservation Hall nudi samo hranu za dusu - najbolji tradicionalni jazz na svijetu. Za pet dolara, mozete je dobiti kolikogod hocete, mozete ostati kolikogod hocete.

Ako je New Orleans kolijevka jazza, onda je povijesni Preservation Hall njegov najtrajniji spomenik. Vec vise od cetiri desetljeca, mase hrle u taj bastion tradicionalnog jazza.

Tijekom 50-ih godina, iako prepuna i bogata, njuorleanska jazz-scena nije imala jednog jedinog mjesta na kojemu bi se mogli okupljati i svirati njeni stariji glazbenici. Kad je za njih nadjen prostor u staroj zgradi, u ulici St. Peter, rodjen je Preservation Hall, a s njim i Preservation Hall Jazz Band. Band u kojemu su se, tijekom proteklih godina, smjenjivali brojni lokalni glazbenici i, svih tih godina, tradiciju i povijest tog jedinstvenog, americkog zvuka cuvali i odrzavali zivima. Preservation Hall nije muzej, on je jedno zivo i vrlo pristupacno mjesto koje slavi New Orleans stil jazza i generacije umjetnika koje su ga njegovale. Najstariji u sadasnjoj postavi Preservation Hall Jazz Banda, svirac je na bendzu, Narvin Kimball. Devedeset i dvije godine star. I jedini prezivjeli clan onog prvog, originalnog benda koji je okupljao, sve zajedno, oko 120 njuorleanskih glazbenika. Kad mu se pridruzio, u 57-oj godini zivota, Kimball je bio njegov najmladji clan. Uz nekolicinu stovanja vrijednih 80-godisnjaka, oko Kimballa je danas okupljen i lijep broj mladjih, puno, puno mladjih…dvadeset i tridesetgodisnjaka kojima je Kimball uspio prenijeti baklju tradicionalne glazbe.

Crnci i bijelci, stari i mladi, Zidovi, katolici i protestanti, clanovi Preservation Hall Jazz Banda kolektivno predstavljaju elitu tradicionalnog jazza. I njegov originalan, autohtoni zvuk desetljecima vec odrzavaju u Americi i pronose svijetom.

Po rijecima jednog kriticara, “Preservation Hall Jazz Band most je koji povezuje narastaje, spona koja sadasnjicu veze s onim davno proslim, najslavnijim razdobljem tradicionalne njuorleanske glazbe.”

Dok njeguju i s drugima dijele osnovni stil najvitalnijeg i najoriginalnijeg americkog kulturnog proizvoda, clanovi Preservation Hall Jazz Banda s drugima dijele i obilje – dobre volje! Sto ce se dogoditi kad i zadnji od najstarije generacije nestane? Hoce li s njim nestati i duh glazbe? Ili je sjeme vec pustilo klice?!

XS
SM
MD
LG