Linkovi

Obilježena deseta godišnjica pada Vukovara (18/11/01) - 2001-11-18


Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, Sabora Zlatko Tomčić i premijer Ivica Račan poklonili su se u Vukovaru žrtvama i mjestu gdje su poginuli Vukovarci i njegovi branitelji. Treba sada misliti na žive i omogućiti im dostojanstveni život, rekao je predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, dodajući kako se žrtva pogubljenih ne smije zaboraviti.

Stjepan Mesic: Ovo je jednostavno izvan svih pravila. Naime, ono što su oni htjeli, razoriti grad i ubijanje, to vas može podsjećati i na ovo što se dogodilo u Americi. Tražili su ubijanje, jer su mislili da će zaplašiti cijeli narod. Da će zaplašiti hrvatski narod. Zato je Vukovar ovako razaran, jer ako su ga htjeli, onda ga nisu trebali razarati. Mogli su ga opkoliti i ići dalje. Ali to se nisu usudili jer su znali da do Zagreba ne bi došli. Mi bi im tukli bokove, ako bi ih i došlo nešto pred Zagreb, došli bi samo kao zarobljenici. To su vrlo dobro proračunali u vrhu Jugoslavenske armije, i zato su mislili na ovakav jedan grozan način razoriti grad, poubijati njegovo stanovništvo i demotivirati hrvatsku obranu. Vukovar je pobjeda stoga jer je neprijatelj ovdje zaustavljen, jer mu je skršena kičma i pokazalo se da plan kojeg su neprijatelji imali, nisu mogli ostvariti.

Na pitanje što Hrvatska poduzima kako bi svi ratni zločinci završili u Haagu, predsjednik Stjepan Mesić je odgovorio da traži da se svi krivci izvede pred sud.

SM: I pred domaćim pravosuđem i pred haaškim tribunalom. Ne samo onaj koji je planirao rat, koji ga je izveo i koji je najodgovorniji. On sada sjedi u Haagu. Ali treba izvesti i vrh Jugoslavenske armije. Treba izvesti politički vrh Srbije, treba izvesti one koji su zapovjedali s ovim bestijalnim ubijanjima i treba izvesti na sud i one koji su to činili. Jer istina je da nemamo ni jedan primjer, da je bilo tko odustao od ubijanja. Da je bilo tko protestirao i rekao: ne, ne smije se ubijati ako treba suditi neka se sudi, ali ja u ubijstvima neću sudjelovati. Takvog primjera ovdje nije bilo.

XS
SM
MD
LG