Linkovi

Muslimani obilježavaju ramazan (17/11/01) - 2001-11-18


Muslimani u Sjedinjenim Državama i diljem svijeta započeli su obilježavati njihov sveti mjesec Ramazan. Za više od milijardu sljedbenika islama to je mjesec posta, pročišćavanja i preispitivanja.

U poruci muslimanima, predsjednik George Bush je rekao: “Islam koji mi poznajemo vjera je posvećena štovanju jednog Boga i svete knjige Korana. Ta vjera propovjeda vrijednosti i značaj dobročinstva, milosti i mira. U Sjedinjenim Državama, islam je jedna od religija čiji broj sljedbenika najbrže raste, a danas medju Amerikancima ima više milijuna muslimana.”

“Zajednica američkih muslimana” – istakao je gospodin Bush – “raznolika je kao i mnoge druge muslimanske zajednice u svijetu. Muslimani različitog porijekla zajedno se mole u džamijama diljem Sjedinjenih Država. Američki su muslimani uključeni u sve dijelove društva, uključujući i oružane snage.”

Američke oružane snage sada igraju vodeću ulogu u medjunarodnoj kampanji protiv terorizma. U Afganistanu, koalicija na čijem su čelu Sjedinjene Države, pomaže u zbacivanju s vlasti represivnog talibanskog režima koji pruža utočište Osami bin Ladenu i drugim članovima njegove mreže al-Qaida. To su teroristi koji su – lažno nastupajući u ime islama – odgovorni za napade na Svjetski trgovinski centar i Pentagon, 11. rujna. U tim su napadima poginule tisuće ljudi iz osamdesetak zemalja, a medju njiba je bio i veliki broj muslimana.

Usporedo s borbom protiv talibana i al-Qaidinih terorista, američke snage dopremaju hranu i drugu pomoć narodu Afganistana koji strada već godinama. Prema riječima predsjednika Busha, “Amerika je ponosna što igra vodeću ulogu u humanitarnim akcijama u Afganistanu, upućujući pomoć zračnim putem i kamionskim konvojima koji prenose hranu, lijekove i druge prijeko potrebne stvari. Danas smo predani pomaganju u dugoročnoj obnovi te napaćene zemlje.”

Sjedinjene su države otvorene prema svim narodima i vjerama. Bez obzira jesu li kršćani, židovi, muslimani, ili sljedbenici drugih religija – Amerikanci vjeruju u težnju ka pravdi i u pomoć onima kojima je pomoć potrebna. U tom je duhu govorio i muslimanski Imam Yahya Hendi, koji je 15.studenog otvorio zasjedanje Zastupničkog doma Kongresa. On je tom prilikom citirao riječi iz Korana: “Ne dopustite da vas mržnja prema drugome skrene u krivom pravcu, te udalji od pravde.”

XS
SM
MD
LG