Linkovi

Iza talibana - nasljeđe terora (17/11/01) - 2001-11-18


Unatoč prijetnji i apelima odbjeglog talibanskog čelnika, Mule Mohammeda Omara, talibanske postrojbe i dalje dezertiraju, pridružujući se oporbenim snagama. U jednom intervjuu za radio, koji je očito dao s nekog sigurnog mjesta, Omar je naredio svojim razočaranim postrojbama “da se pregrupiraju, pruže otpor i bore". ”Svi koji to odbijaju – rekao je on – ponašaju se poput priklane kokoši koja pada i umire.”

No, mula Omar takav apel nije uputio i svojim gostima, Osami bin Ladenu i teroristima skupine al-Qaida. Umjesto da se i sami, kao borci, sučele s naoružanim postrojbama, bin Laden i suradnici bježe iz jednog skloništa u drugo. Medjutim, Sjedinjene Države – po riječima generala Tommya Franksa – “stežu omču.” Jedna od uzrečica specijalnih američkih postrojbi glasi: “Možeš bježati, ali u tom ćeš slučaju samo umrijeti – umoran.”

I dok se talibanske snage povlače, one za sobom ostavljaju turobne podsjetnike na svoj režim. U Kabulu su zapadni novinari posjetili zakrvavljenu prostoriju za mučenje, koju je talibanska tajna policija koristila protiv onih za koje se smatralo da se protive njihovoj vladavini ekstremnog islama. Uz to, iz oslobodjenjih gradova i mjesta sjevernog Afganistana sada stižu izvješća o užasavajućim masakrima civila, koja su počinili talibani. Navodno je selo Dasht-i-Archi bila scena takvog jednog zvjerstva. “Silovali su nekoliko žena, a odveli više od stotinu muškaraca “ – rekao je jedan preživjeli, koji je s obitelji pobjegao u Khojamalu, na teritorij pod kontrolom oporbenog Sjevernog saveza. On je izjavio da su neki mladići bili prisiljeni pridružiti se talibanima. Ostali su odvedeni u zatvore u Kandaharu i Mazar-i -Sharifu. “Neki su “ – dodao je on “ jednostavno nestali i sigurni smo da su ubijeni.”

Mnogi od spomenutih ubojica su stranci. Tijekom bijega iz Kabula, talibani su za sobom ostavili veliku količinu dokumenata na raznim jezicima, pokazavši time da su tisuće muslimana iz Pakistana, Čečenije, Kašmira i nekih drugih arapskih zemalja bile integralni dio talibanskih snaga. Ti “turisti” - kako ih s prezirom nazivaju Afganistanci, nisu Afganistanu dobijeli ništa osim terora i patnji. Njihov je cilj da svoju vrstu terora prošire diljem svijeta. A to je ono što su Sjedinjene Države i koalicijski saveznici odlučni zaustaviti. Vrijeme je da se sve afganistanske etničke skupine ujedine u okončavanju vladavine talibana i terorizma skupine al Qaida.

XS
SM
MD
LG