Linkovi

U Afganistanu i CIA-ine tajne paravojne postrojbe (18/11/01) - 2001-11-18


Današnji Washington Post izvješćuje da su CIA-ine tajne paravojne snage na terenu, te bespilotne letjelice tipa Predator, osigurali američkom zapovjedništvu važne obavještajne podatke koji su doveli do koncentriranih američkih zračnih udara na čelnike al-Qaede prošlog tjedna. Prva od CIA-inih paravojnih postrojbi, za čije se postojanje nije znalo sve do sada, ušla je u Afganistan 27. rujna. Te su snage dio CIA-inog tajnog Odjela za posebne aktivnosti, sastoje se od ekipa koje imaju po šest članova i koji ne nose uniforme. CIA-in Odjel za posebne aktivnosti čini oko 150 vojnika, pilota i ratnih stručnjaka koji su otišli u mirovinu iz američkih oružanih snaga. Njihov glavni zadatak je osiguravanje obavještajnih podataka, a posebno navođenje američkih borbenih zrakoplova.

New York Times izvješćuje da je američka vlada najavila pritisak na čelnike oporbenih snaga u Afganistanu kako ne bi samostalno formirali vladu već ispunili obećanje i prepustili Ujedinjenim narodima da sastave koalicijsku vladu. “Kabul je pao puno brže nego što smo mi očekivali”, priznaju američki dužnosnici. Inače, na jučerašnjem sastanku Vijeća za nacionalnu sigurnost, američka administracija je najavila nastavak žestokih napada na talibanske snage.

I na kraju pregleda pisanja američkog tiska o fenomenu Harrya Pottera. Film “Harry Potter i kamen mudraca”, o kojem pišu svi američki listovi, srušio je rekord po zaradi u jednom danu. Prvog dana prikazivanja taj film zaradio je 31 milijun i 300 tisuća dolara. Prijašnji rekorder bio je film “Star Wars, Episode I, The Phantom Menace” s 28 i pol milijuna dolara. Studio Warner Bros. očekuje da će novi rekord u zaradi biti ponovno srušen nakon što se obračuna utržak od jučer, sa drugog dana prikazivanja filma “Harry Potter i kamen mudraca”.

XS
SM
MD
LG