Linkovi

Sastav mirovnih snaga u Afganistanu - veoma osjetljivo pitanje (18/11/01) - 2001-11-18


Nekoliko zemalja izrazilo je spremnost da uključi svoje postrojbe u međunarodne mirovne snage u Afganistanu. Sastav tih snaga koje bi bile odgovorne za održavanje mira u ratom poharanoj zemlji, bit će posebno osjetljivo pitanje.

Britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw rekao je da bi mirovne snage u Afganistanu trebale osiguravati zračne luke i obavljati policijske dužnosti. Gospodin Straw izjavio je arapskom listu koji izlazi u Londonu, Al-Hayat, da bi takve međunarodne snage mogle ostati u Afganistanu duže vremena kako bi pomogle u uspostavi civilne vlasti. Slične mirovne misije bile su uspostavljene u Bosni i Hercegovini, Kambodži, Namibiji, Ruandi i Haitiju. U Afganistanu, multinacionalne mirovne snage bit će ključne, kaže Shireen Hunter, direktorica islamskog programa pri Centru za strateška i međunarodna istraživanja ovdje u Washingtonu.

"Ako se uzme u obzir ono što se dogodilo u Afganistanu u proteklih 20-tak godina, uključujući zločine koji su razne etničke skupine napravile jedna drugoj, mislim da će izazov osvete biti veoma snažan. To je posljednje što mi priželjkujemo. Stoga, međunarodne snage koje će biti u stanju uspostaviti mir i stabilnost i koje mogu biti neka vrsta zapreke osvetama i nasilju, apsolutno su neophodne."

Gospođa Hunter kaže da će težak dio posla biti odlučivanje o tome tko će biti dio međunarodnih snaga.

"Osobno vjerujem da zemlje koje imaju jasan i očit interes u regiji, ali koje do sada nisu bile uključene u zbivanja u Afganistanu, ne bi trebale biti dio mirovnih snaga. To kažem zato jer bi to izazvalo sumnje i zabirnutost, i to opravdanu zabrinutost, među susjednim zemljama."

Jordan, Turska, Bangladeš, Indonezija, Britanija, Francuska i Novi Zealand ponudili su svoje snage. Promatrači kažu da je važno uključiti vojnike iz muslimanskih zemalja, ali gospođa Hunter vjeruje da te zemlje ne bi trebale imati snažne strateške interese u Afganistanu ili susjednim zemljama. Na primjer, turski vojnici bi vjerojatno bili naklonjeni uzbekistanskim elementima u Afganistanu što bi moglo unijeti nemir među Tadžike. Ona dodaje da mnogi Afganistanci neće biti zadovoljni s arapskim vojnicima iz Jordana premda se Jordan ne dovodi u vezu s Osamom bin Ladenom. Možda bi najbolje bilo angažirati vojnike iz dalekih muslimanskih zemalja poput Indonezije. Međutim, stručnjak za tu zemlje, Bill Liddle sa sveučilišta Ohioa kaže da postoje neka pitanja o kompetentnosti i reputaciji indonezijske vojske.

"S ulogom indonezijske vojske u Istočnom Timoru postalo je veoma jasno da u indonezijskoj vojsci ima dosta brutalnosti koja se namjerno provodi prema stanovništvu, a, također, postoji i pitanje nekompetentnosti ili možda nemogućnosti čelnih časnika da kontroliraju svoje vojnike."

Stoga gospodin Liddle izražava nadu da će – ako u Afganistan budu upućene indonezijske snage – doći iskusni vojnici za mirovne operacije. Gospođa Hunter drži da bi bilo dobro kad bi u Afganistanu bile angažirane mirovne snage iz europskih zemalja, naročito iz zemalja poput Austrije, Švedske, Danske, Finske i nekih istočnoeuropskih zemalja. Prijedlozi o stvaranju međunarodnih mirovnih snaga u Afganistanu trenutno se razmatraju u Ujedinjenim narodima s dodatnom hitnošću zbog kolapsa talibanskog režima. Međutim, s nejasnom političkom situacijom u Afganistanu te su rasprave još uvijek neformalnog

XS
SM
MD
LG