Linkovi

Harry Potter i kamen mudraca (16/11/01) - 2001-11-18


Harry Potter odrasta kao siroče u najnormalnijem engleskom susjedstvu, u ulici Privet Lane, ne znajući ništa o nasljeđu svojih umrlih roditelja. Tada, na njegov jedanaesti rođendan, jedna sova mu donosi zaprepašćujuće pismo.

"Dragi gospodine Potter, veoma nam je drago što vas možemo izvijestiti da ste primljeni u Hogwarts, Školu čarobnjaštva i magije," piše u pismu. Škola Hogwarts zaista je magična – jedna od prvih lekcija je kako uzjahati metlu i s njome letjeti.

Film "Harry Potter i kamen mudraca" do najmanjih je potankosti vjerna adaptacija prvog romana u seriji britanske autorice J.K. Rowling, bestsellera, prodanog u 100 milijuna primjeraka, prevednog na 46 jezika. Autorica je vrlo ljubomorno i čuvala svoj roman tijekom njegove ekranizacije. Redatelj kojemu je na koncu povjerila ekranizaciju ove vrlo "engleske" pripovjetke, je Amerikanac Chris Columbus, čiji redateljski opus uključuje "Sam kod kuće" i "Mrs. Doubtfire".

"Željeli smo vjerno se držati duha i integriteta knjige. Kada je toliko ljudi bilo zadovoljno s romanom, bilo bi glupo mijenjati ga."

Mladi Daniel Radcliffe ponio je odgovornost igranja uloge možda najslavnijeg čarobnjaka nakon Merlina.

"Osoba prema kojoj sam osjećao najviše odgovornosti bila je J.K. Rowling – očito, na izvjestan način, ja igram ulogu njezinog sina. Svatko ima svoje mišljenje, no, za mene, film zaista uspijeva dostići knjigu. Vjerujem da je to najveća pohvala koja mu se može dati."

Harryjeve najbolje prijatelje, školske kolege Rona Weasleya i Hermione Granger, igraju Rupert Grint i Emma Watson, dok Robbie Coltrane igra Hagrida, Harryjevog vodiča u svijet magije.

"Romani o Harryju Potteru ustvari su romani o odrastanju, o prijateljstvu, o snazi da budeš svoja vlastita ličnost čak i kada te to čini nepopularnim. To su priče o pritisku grupe, o autoritetu, o čitavom nizu drugih stvari. Magija tu donosi jednu posve drugu dimenziju, ali, u osnovi to je priča o temeljnim ljudskim osobinama. Vjerujem da u tome leži magičnost knjiga o Harryju Potteru."

U filmu još igraju: Richard Harris kao direktor škole Dumbledore, zatim Maggie Smith kao profesorica McGonagall, te Alan Rickman kao sumnjičav i nesimpatičan profesor Snape.

XS
SM
MD
LG