Linkovi

Nema kontradikcije između borbe protiv terorizma i zaštite ljudskih prava (18/11/01) - 2001-11-18


Trodnevna godišnje skupština Međunarodne helsinške federacije koja je danas završena u Zagrebu zaključila je kako nema kontradikcije između borbe protiv terorizma i zaštite ljudskih prava. Teroristi trebaju odgovarati zbog ovog što čine, rekao je Izvršni direktor Helsinške federacije Aaron Rhodes. No, primjećujemo kako mnogi, a naročito u srednjoj Aziji poput Uzbekistana borbu protiv terorizma koriste za eliminiranje političkih i vjerskih neistomišljenika. Helsinška federacija će takve pojave nadzirati, a ukoliko borba protiv terorizma vodi daljnjim ograničavanjima ljudskih prava, onda je to pobjeda terorizma i terorista, kaže Rhodes. Urlich Fischer, zamjenik predsjednika Helsinške federacije kaže kako borba protiv terorizma nije borba protiv afganistanskog naroda. Helsinška federacija uputila je i otvoreno pismo američkom predsjedniku Georgeu Bushu, u kojem je izražava zabrinutost zbog osnivanja takozvanih vojnih komisija koje mogu suditi strancima optuženim da pripadaju međunarodnim terorističkim organizacijama. Fischer naglašava kako je uspostava vojnih sudova davanje negativnog primjera te da skoro potiče diktatore u Uzbekistanu i sličnim zemljama da slijede istu proceduru kakva postoji u Sjedinjenim Državama.

Počasni predsjednik Helsinške federacije Yuri Orlov je upozorio na ksenofobiju i pogrom muslimana u Moskvi. Tako je prošlog tjedna 300 mladića sudjelovalo u pogromu muslimana na moskovskom bazaru, a troje muslimana je poginulo. Orlov primjećuje da antimuslimanska histerija u svijetu daje slobodnije ruke Putinu u Čečeniji u kojoj se sad vodi prljaviji rat od onog o kojem smo do sad slušali.

Predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora Žarko Puhovski je nazočne upoznao o inicijativi Helsinških odbora Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Jugoslavije kako bi se optuženim, a oslobođenim optuženicima Haaškog tribunala, ubuduće davala pravedna naknada za vrijeme provedeno u pritvoru ukoliko se pokaže da su bili nevini. Tu ideju su podržali ministri vanjskih poslova Hrvatske i Jugoslavije, Picula i Svilanović, i odmah će obavijestiti Vijeće sigurnosti, rekao je na kraju današnje tiskovne konferencije, Žarko Puhovski.

XS
SM
MD
LG