Linkovi

Borbe se vode oko Kandahara i Kunduza (18/11/01) - 2001-11-18


Američki vojni zrakoplovi gađaju ciljeve u Kunduzu, posljednjem gradu kojeg talibani trže u sjevernom dijelu Afganistana, a koji se sad nalazi pod opsadom snaga Sjevernog saveza. Oko tog grada danas su se mogli vidjeti veliki gusti oblaci dima, dok su bombe padale na talibansku bojišniicu. Tvrdi se da je nekoliko tisuća Arapa, Pakistanaca i Čečena u okruženju, boreći se zajednički protiv oporbenih snaga koje su preuzele kontrolu nad većim dijelom Afganistana tijekom proteklog tjedna.

Prema izvješćima talibanski čelnici su ponudili da predaju ovaj grad, ukoliko zapovjednici Sjevernog saveza zajmače da talibanski saveznici, koji nisu Afganistanci, neće biti ubijeni, te ako se predaja grada obavi pod nadzorom Ujedinjenih naroda. Zapovjednici Sjevernog saveza nisu javno komentirali ponudu o predaji.

Talibanske snage još uvijek drže kontrolu u Kandaharu, posljednom uporištu na jugu zemlje i domu njihova čelnika mule Muhameda Omara, kao i navodnom utočištu Osame bin Ladena. Očevici javljaju kako su neki talibanski borci pobjegli iz grada. Talibani su odbacili izvješća da mula Omar namjerava Kandahar predati paštunskim plemenskim starješinama. U međuvremenu, savjetnica za nacionalnu sigurniost predsjednika Busha, Condoleeza Rice izjavila je kako je odveć rano da se proglasi pobjeda u Afganistanu.

XS
SM
MD
LG