Linkovi

Kongres usvojio nove mjere za pojačavanje sigurnosti u zračnom prometu (17/11/01) - 2001-11-17


Oba doma američkog Kongresa usvojila su jučer prijedlog zakona kojim se pooštravaju mjere sigurnosti u zračnom prometu. Tim se zakonom, uz ostalo, osigurava veći broj policijskih agenata koji će u zrakoplovima brinuti o sigurnosti. Takodjer je predvidjeno da se ojačaju ulazna vrata u pilotsku kabinu.

Nakon višetjednog natezanja zastupnici i senatori su se suglasili o kompromisnom rješenju kojim je predvidjeno da će aerodromski djelatnici koji pregledaju prtljagu u roku od godinu dana postati uposlenici savezne vlade. Za to su se zalagali demokratski kongresmeni. Prema istom prijedlogu, kroz tri godine aerodromi bi imali mogućnost izbora povratka u privatni sektor, ili zadržavanja sigurnosti pod saveznom vladom. Za ovu odredbu su se zalagali republikanci na Capitol Hillu. Senatorica iz redova Republikanske stranke – Kay Bailey Hutchinson, iz Texasa – koja je pomogla u sastavljanju prijedloga zakona, ocjenila je da će zakon pridonijeti u obnavljanju povjerenja ljudi u sigurnost zračnog prometa.

“Mi ćemo poraziti teroriste. Mi ćemo zaštititi gradjane naše zemlje, tako da mogu slobodno putovati” – rekla je senatorica Kay Baily Hutchinson. Očekuje se da će predsjednik Bush potpisati prijedlog zakona o sigurnosti zračnog prometa prije praznika sljedeći tjedan. U vrijeme tog praznika - Thanksgivinga, odnosno Dana zahvalnosti – Amerikanci putuju više nego u bilo koje drugo vrijeme u godini.

XS
SM
MD
LG