Linkovi

Anti-teroristička koalicija intenzivira humanitarne akcije u Afganistanu (16/11/01) - 2001-11-16


Međunarodna anti-teroristička koalicija predvođena Sjedinjenim Državama također proširuje svoje humanitarne operacije unutar Afganistana. Šezdesetak francuskih vojnika bit će upućeno u Mazar-i-Sharif kako bi osigurali jednu bazu za prihvat pošiljki međunarodne humanitarne pomoći. Istodobno, stotinjak britanskih marinaca spustilo se u zračnu bazu sjeverno od Kabula kako bi osigurali provođenje humanitarnih akcija u Afganistanu.

Dužnosnici Ministarstva obrane u Londonu kažu da će britanski komandosi osigurati zračnu bazu u Bagramu za moguće humanitarne akcije. Ta je baza smještena oko 15 kilometara sjeveroistočno od Kabula. Izgradile su je sovjetske snage tijekom 80-tih, a ima velik kompleks zgrada i uzletišta pogodnih za velike transportne zrakoplove. Dolazak britanskih marinaca u Afganistan prvo je službeno potvrđeno razmještanje dijela od četiri tisuće britanskih vojnika koji su pripravni za upućivanje u tu zemlju.

Svjetski program za hranu Ujedinjenih naroda priopćio je da se popravlja situacija s dostavom hrane za šest milijuna ugroženih u Afganistanu. Direktorica tog programa izjavila je da je njena agencija prvi put ostvarila svoj mjesečni cilj dostave hrane izvjestivši da su otvoreni novi putovi za dostavu.

XS
SM
MD
LG