Linkovi

Trojica zastupnika iz HDZ-a ostala bez imuniteta (16/11/01) - 2001-11-16


Trojica zastupnika iz HDZ-a Drago Krpina, Ivić Pašalić i Ivan Jarnjak ostali su danas bez zastupničkog imuniteta kako bi protiv njih mogla biti pokrenuta istraga o umiješanosti u prodaji lista Slobodna Dalmacija Miroslavu Kutli u proljeće 1993. godine. Ukidanje njihovog zastupničkog imuniteta inicirao je državni odvjetnik iz Splita, a od Sabora zatražio Vladin glavni državni odvjetnik Radovan Ortynski. Ivića Pašalića i Dragu Krpinu državno odvjetništvo tereti da su upotrijebili svoj politički utjecaj kako bi pogodovali Kutli pri preuzimanju lista Slobodna Dalmacija. Preciznije tereti ih se da su izvršili pritisak na upravu Splitske banke, prisilivši je da svoj vlasnički udio u tom dnevnom listu pod povoljnim uvjetima proda Miroslavu Kutli. Ivana Jarnjaka, koji je tada bio ministar unutarnjih poslova, tereti se da je zataškavao policijsku istragu o toj sumnjivoj kupnji.

Sva trojica zastupnika izjavila su kako se ne protive ukidanju zastupničkog imuniteta, jer su uvjereni da će pred organima gonjenja uspjeti dokazati svoju nedužnost. Međutim hadezeovci smatraju da je skidanje imuniteta uvod u montirani polički proces. Šef Parlamentarnog kluba HDZ-a Vladimir Šeks danas je prije glasanja izjavio da je to - po njegovim riječima - 'jedan proces kriminalizacije i demonizacije Hrvatske demokratske zajednicei svih njenih zastupnika'. "To je pretvaranje Hrvatske u policijsku državu. Nije da bježim od toga da se utvrđuje i ispituje odgovornost naša odgovornost, ali ne na temelju nezakonitih, montiranih i insceniranih pseudu-činjenica koja zapravo uvod u kompletni kazneni progon Hrvatske demokratske zajednice" - izjavio je Šeks.

Odluku o ukidanju imuniteta Sabor nije donio jednoglasno, već većinom glasova. Usporotivili su mu se zastupnici HDZ-a, HSP-a i HKDU-a, te jedan zastuupnik HSLS-a, a dio zastupnika je bio suzdržan. S današnjim danom, broj zastupnika kojima je Sabor ukinuo imunitet popeo se na osam.

XS
SM
MD
LG