Linkovi

Harry Potter danas u kinima (16/11/01) - 2001-11-16


Danas se u Sjedinjenim Državama počinje prikazivati željno očekivan prvi iz serije ekraniziranih romana o malom čarobnjaku na nauku – "Harry Potter i kamen mudraca". Studio Warner Brothers prikazuje film istovremeno u više od 3 tisuće 500 kino dvorana diljem zemlje, što je, kažu poznavaoci prilika, siguran put ka obaranju svih rekorda u gledanosti filma, u prvim danima prikazivanja.

Sadašnji rekord drži film "Jurski park 2: Izgubljeni svijet", koji je u prvom vikendu prikazivanja, 1997. godine, zaradio 72 milijuna i 100 tisuća dolara u prodaji kino ulaznica. Doduše, upozoravaju neki, "Jurski park 2" se počeo prikazivati točno za praznički vikend Dana sjećanja, jedan od tradicionalno najuspješnijih filmskih vikenda u godini. Rekordan broj kino dvorana za premijerno prikazivanje filma pripada još uvijek filmu "Mission: Impossible 2", koji se prošle godine, isto tako na vikend oko Dana sjećanja, prikazivao istovremeno u 3 tisuće 653 kino dvorane.

Međutim, studio Warner Brothers službeno prigušuje svoj optimizam ne želeći ponoviti svojevrsni fijasko ovogodišnjeg "Pearl Harbora". Naime, uoči premijere, reklamna kampanja se toliko zahuktala da je filmska publika očekivala epohalno remek-djelo. Razočaranje prosječnošću i plitkošću filma osvetilo se već nakon prva dva dana prikazivanja – prodaja ulaznica doslovce se strmoglavila.

Što se Harryja Pottera tiče, reklame gotovo da i nije trebalo. Ulaznice su bile puštene u prodaju neuobičajeno rano, još prije dva tjedna. Do sada su čak i najočekivaniji hitovi, poput "Star Wars: Episode I – The Phantom Menace", dobivali samo tjedan dana pretprodaje ulaznica. Prodavači kino ulaznica na Internetu izvješćuju o rekordnoj pretprodaji – recimo, kompanija Fandango.com samo u utorak prodala je više ulaznica za Harryja Pottera nego u čitavoj pretprodaji za "Pearl Harbor".

I kinematografi su u protekla dva tjedna već osjetili redove za ulaznice, kako kažu, duže nego ikada ranije. AMC Theaters, jedan od najvećih američkih lanaca kino-dvorana, očekuje već danas rekordnu navalu publike i, kako kažu, pojačali su adekvatno broj osoblja u kinima, a ponegdje su i otvorili nova vrata u kino dvorane.

Ponegdje, početak vikenda, točnije petak kao zadani dan početka prikazivanja "Harryja Pottera i kamena mudraca", shvaćen je vrlo doslovno – u saveznoj državi Massachusetts, gdje je petak počeo prije četrdesetak minuta, počele su i prve projekcije filma – točno minutu iza ponoći! Kako čujemo, i u ovo gluho doba noći, tamošnja su kina već prepuna.

XS
SM
MD
LG