Linkovi

Svrgavanje talibanskih terorista (16/11/01) - 2001-11-16


Diljem Afganistana, talibani i teroristi Al-Qaide bježe u nadi da će spasiti živote. Uz pomoć zračne kampanje međunarodne koalicije, na čelu sa Sjedinjenim Državama, oporbeni Sjeverni savez zauzeo je glavni grad Kabul i druge ključne gradove. Talibani više nisu sigurni ni u Kandaharu niti u drugim ranijim uporištima. Ovog tjedna, visoki pripadnici i talibana i Al-Qaide, kako je javljeno, ubijeni su tijekom zračnih udara pokraj Kabula i Kandahara.

Ove pobjede, međutim, ne znače da je rat okončan. Kao što je rekao dopredsjednik Dick Cheney, "Pred nama je još dugi put. Zapamtite, naš cilj u Afganistanu nije bilo samo rušenje talibana, nego i raskidanje Al-Qaidine terorističke mreže. I, jasno, zainteresirani smo za zapovjedne i kontrolne osobe te mreže, kao i za Osamu bin Ladena, koji ju predvodi." Rat protiv terorizma je globalni poduhvat. Al-Qaida ima ćelije posvuda u svijetu. Kako je rekao dopredsjednik Cheney, "ovo je vrlo dobar početak onoga što će najvjerojatnije biti duga bitka."

Okosnica kampanje je, kako ju se sve češće naziva, Bushova doktrina. Ocrtao ju je predsjednik George Walker Bush, nekon napada, 11. rujna, na Svjetski trgovinski centar i na Pentagon, u kojima su poginule tisuće Amerikanaca, kao i državljani iz osamdesetak drugih zemalja. U govoru pred oba doma Kongresa, predsjednik Bush je rekao: "Svaka zemlja, u svakoj regiji, sada se mora odlučiti - ili ste s nama, ili ste s teroristima. Od ovog dana ubuduće, svaku zemlju, koja će nastaviti pružati utočište ili podršku teroristima, Sjedinjene Države će smatrati neprijateljskom."

Dopredsjednik Cheney je to ovako formulirao: "Ukoliko ćete osiguravati utočište osobama poput Osame bin Ladena, onda, u našim očima, prihvaćate odgovornost za sva djela koja on počini protiv građana Sjedinjenih Država. U tom slučaju, sučelit ćete se s punim razmjerom gnjeva američkog naroda. … A, ako se netko pita jesmo li spremni provesti tu prijetnju," rekao je gospodin Cheney, "treba samo otići u Afganistan i razgovarati s pripadnicima talibana. Ukoliko još uspije naći ijednog."

XS
SM
MD
LG