Linkovi

Talibani napuštaju Kandahar, ubijen drugi čovjek al-Qaide (16/11/01) - 2001-11-16


Talibanski čelnik mula Muhamed Omar odlučio je napustiti svoje sjedište u Kandaharu i povući se u afganistanske planine u slijedeća 24 sata, javila je Afganistanska islamska agencija. Pozivajući se na vlastite izvore, ta je agencija izvjestila da je mula Omar odlučio predati grad lokalnim čelnicima.

Ubijen Muhamed Atef

Ranije su američki obavještajni izvori priopćili da raspolažu vjerodostojnim dokazima da je u nedavnim zračnim udarima u Afganistanu ubijen Muhamed Atef, visoki član bin Ladenove terorističke mreže al-Qaide. Američki dužnosnici kažu da je Atef, kako se čini, poginuo ovog tjedna u američkom bombardiranju ciljeva južno oko Kabula. Druge pojedinosti su nepoznate. Muhamed Atef, bivši egipatski policajac, bio je glavni pomoćnik Osame bin Ladena za vojna pitanja te je bio uključen u planiranje terorističkih napada na New York i Washington, 11. rujna.

Stotine američkih komandosa u Afganistanu

Američki ministar obrane Donald Rumsfeld izjavio je da stotine američkih komandosa sudjeluju u akcijama na jugu Afganistana kojima se želi uhvatiti ili likvidirati Osamu bin Ladena te druge članove al-Qaide i talibanskog pokreta. Glasnogovornik Pentagona je izjavio da se američki zračni udari u Afganistanu nastavljaju unatoč početku muslimanskog svetog mjeseca Ramazana. On je dodao da američke oružane snage neće mijenjati svoje vojne planove. Naime, neki muslimanski čelnici zatražili su prekid američke kampanje zbog Ramazana. U međuvremenu, paksitanske vlasti su odbacile izvješće iranskog radija koji je javio su Osama bin Laden i čelnik talibana mula Omar Muhamed pobjegli u sjeverozapadni Pakistan.

Uništena zgrada talibanskog ministarstva vanjskih poslova

Koalicijski zrakoplovi su rano jutros, kako se javlja, napali istočne četvrti Kandahara. Afganistanska islamska agencija sa sjedištem u Pakistanu javila je da je u bombardiranju uništena zgrada talibanskog ministarstva vanjskih poslova, jedna džamija te da je poginulo jedanaest civila. Isti izvor izvještava da su se talibani povukli iz zračne baze nedaleko od Herata na zapadu. To izvješće nije moglo biti potvrđeno iz neovinsnih izvora. Talibanske snage su se povukle iz većine urbanih središta, ali ne iz Kandahara i Kunduza iz kojih pružaju žestoki otpor. Izvješća iz Kandahara su kontradiktorna, a prema nekima, u gradu se vode ulične borbe.

U međuvremenu, u Kabulu, Sjeverni savez i dalje je podijeljen. Na ulicama vlada mir, ali su izvješća o povećanom broju provala povećala zabrinutost za mir i red u gradu. Građani su danas pohrlili u džamije na molitvu. Mnogi od izražavaju bojazan da će se Sjeverni savez radije opredjeliti za samostalnu vlast nego za omogućavanje sudjelovanja drugih frakcija u obnašanju vlasti. Očekuje se da će tijekom vikednda u Afganistan otputovati posebni izaslanik Ujednjenih naroda Francesc Vendrell kako bi se sastao s čelnicima anti-talibanske koalicije i pozvao ih na konferenciju svjetske organizacije o budućnosti Afganistana.

XS
SM
MD
LG