Linkovi

Afrički čelnici jedinstveni s predsjednikom Bushom (16/11/01) - 2001-11-16


Afričke zemlje snažno podržavaju eliminiranje terorizma. Teroristi, protiv kojih se sada bori medjunarodna koalicija predvodjena Sjedinjenim Državama, dva puta su izveli smrtonosne napade u Africi. 1998.godine bombaške napade na američka veleposlanstva u Keniji i Tanzaniji, planirala je i izvela al-Qaide, teroristička mreža Osame bin Ladena.

Na svakog Amerikanca ubijenog u napadima u kolovozu 1998.godine ubijeno je 18 Afrikanaca. U tim je napadima živote izgubilo više od 200 žitelja Afrike, a u bombaškom napadu, koje je al-Qaida izvela u Nairobiju, ranjeno je oko pet tisuća Kenijaca. Državljani Egipta, Etiopije, Gambije, Gane, Kenije, Liberije, Nigerije, Zimbabvea i Južne Afrike – bili su medju žrtvama terorističkog napada na Svjetski trgovinski centar od 11.rujna.

Olusegun Obasanjo je predsjednik Nigerije, zemlje koja ima najveću muslimansku populaciju na afričkom kontinentu. On je izjavio predsjedniku Bushu da će Nigerija “…ostati nepokolebljiv dio koalicije…” protiv terorizma te da će raditi na tome bude most izmedju Zapada i Islamskog svijeta:” Koalicija se bori protiv terorizma. To je, isto tako izazov u stvaranju boljeg svijeta, svijeta s više jednakosti, poštenijeg i sigurnijeg za sve nas koji živimo u njemu. Ja vjerujem da se koalicija ne bi trebala opuštati prije nego se postigne konačni cilj…”- rekao je nigerijski čelnik.

Jedan od najcijenjenijih Afrikanaca u svijetu – bivši južnoafrički predsjednik Nelson Mandela – takodjer snažno podržava vojnu akciju u Afganistanu: “ Sjedinjene Države su izgubile pet tisuća ljudi, nevinih osoba…naglasio je gospodin Mandela i dodao – mislim da je zaista pošteno da predsjednik Bush osigura da teroristi, odnosno oni koji su organizirali sve te napade, budu teško kažnjeni!”

Gospodin Mandela je odbacio pozive onih koji smatraju da se akcija u Afganistanu treba već sada okončati. On je rekao da”…bi bila katastrofa ukoliko bi predsjednik u ovom trenutku zapovijedio povlačenje američke vojske, povlačenje prije nego su teroristi istjerani…” Ukoliko se to dogodi, teroristi i njihove pristaše i dalje će izvoditi svoje akcije!

Diljem Afrike sve je više pristaša akcije protiv terorizma, koju predvode Sjedinjene države. Kao što je rekao predsjednik Bush … civilizirani svijet je na strani Amerike. Svijet je razumio da, ukoliko terorizam prodje nekažnjeno – sljedeći ciljevi mogu biti njihovi gradovi i njihovi ljudi!

XS
SM
MD
LG