Linkovi

Dedaković: Vukovar se nije mogao obraniti (15/11/01) - 2001-11-15


Gospodine Dedakoviću, smatrate li danas da se Vukovar mogao obraniti. Različite su teorije u opticaju, od onih da je Vukovar prodan do onih da se Vukovar mogao braniti i sa nekoliko stotina noružanih boraca?

Dedaković: “Te teorije daju obično oni koji nisu bili u bici za Vukovar. Oni su veliki teoretičari. Kaže se da je lako biti general poslije bitke. Vukovar se mogao sačuvati i obraniti pod dva uvjeta. Prvi je uvjet da su mostovi bili srušeni negdje tamo u lipnju, srpnju ili početkom kolovoza i da je uspostavljena jedna izuzetno jaka linija obrane poglavito u kontekstu protuoklopne borbe, Ilok – Tovarnik. To su uvjeti koji su se morali ispuniti da se Vukovar obrani. Kada se to nije napravilo, kada su oni već u osmom mjestu zauzeli sve strateške točke oko Vukovara, sva raskrižja, mostove, uzvišenja itd. onda se u tom kontekstu Vukovar nije mogao obraniti.”

Gospodine Dedakoviću, kolika je bila snaga agresora.

Dedaković: “U studenom je bilo preko tisuću tenkova oko Vukovara, tisuću topova kalibra preko sto milimetara, bilo je 86 tisuća vojnika, cijela riječna ratna flotila…Prema tome, ovo su sasvim jasni podaci da se Vukovar u takvim uvjetima nije mogao obraniti odnosno da Vukovar nije prodan.”

Gospodine Dedakoviću, koliko je bilo branitelja u to vrijeme u Vukovaru.

Dedaković: “Bilo ih je 1803 prema prvom popisu koji sam ja napravio sredinom rujna 1991. godine. Na konačnom popisu je oko 2490 branitelja Vukovara.”

XS
SM
MD
LG