Linkovi

Žestoke borbe oko Kandahara i Kunduza (15/11/01) - 2001-11-15


Nastavljaju se sukobi između talibana i oporbenih snaga oko grada Kandahara, na jugu zemlje, dok su američke oružane snage intenzivirale zračne udare na talibanske položaje u tom području. Afganistanska islamska agencija, sa sjedištem u Pakistanu, izvještava da se grad još uvijek nalazi pod kontrolom talibana. U izvješću se prenose riječi jednog talibanskog dužnosnika koji je priopćio da je njihov vođa, mula Muhamed Omar na sigurnom te da zapovjeda svojim snagama u toj regiji. Ranije su američki zrakoplovi uništili jednu zgradu u području pod kontrolom talibana u kojoj su ubijeni utjecajni članovi terorističke mreže al-Qaide. Ne zna se je li među njima i Osama bin Laden.

I u pokrajini Kunduz, na sjeveru Afganistana, nastavljaju se žestoke borbe između talibana i Sjevernog saveza. Oko 17 tisuća talibana nalazi se u okruženju.

Sjeverni savez trijumfalno se vratio u svoje bivše pokrajinsko središte Talaqan, oko 350 kilometara sjeverno od Kabula. Međutim, dok ljudi još uvijek slave na ulicama toga grada, u pokrajini Kunduz, 35 kilometara dalje nastavljaju se žestoke borbe. Tisuće talibanskih boraca koje su okružene na tom području dok su se povlačile bore se protiv Sjevernog saveza na dvije bojišnice. Glasnogovornik Saveza je priopćio da su okruženi talibanski borci uglavnom stranci iz Čečenije, Pakistana, Maroka i Saudijske Arabije te da pružaju žestoki otpor. Sjeverni savez je izvjestio da su zarobljene tisuće talibana, ali se grad Kunduz još uvijek nalazi pod njihovom kontrolom. Američki zračni udari na linijama bojišnice nastavljeni su i danas.

XS
SM
MD
LG