Linkovi

UN se uključuje u stvaranje post-talibanske vlade (15/11/01) - 2001-11-15


Visoki dužnosnik Ujedinjenih naroda izjavio je da namjerava otputovati u Afganistan da bi se susreo s visokim dužnosnicima Sjevernog saveza. Tema razgovora bit će dogovaranje sastanka svih afganistanskih političkih frakcija i etničkih skupina kako bi se postigao dogovor o budućoj vladi.

Francesc Vendrell, zamjenik posebnog izaslanika Ujedinjenih naroda za Afganistan izrazio je vjerovanje da se talibani raspadaju te da će bivši kralj Zahir Shah imati značajnu ulogu u novoj post-talibanskoj vladi. Gospodin Vendrell kaže da će putovati u Kabul u što skorijem vremenu kako bi s anti-talibanskim čelnicima razgovarao o širokom spektru pitanja. "Glavni cilj moje posjete je da pozovem Ujedinjeni front, odnosno Sjeverni savez na sudjelovanje u sastanku s drugim afganistanskim skupinama", kaže gospodin Vendrell.

Dužnosnici Sjevernog saveza više vole izraz Ujedinjeni savez kako bi se opisala njihova politička i vojna koalicija. Oni su odbili bilo kakve talibanske elemente u budućoj vladi. Gospodin Vendrell je dodao da neka vrsta multinacionalnih snaga treba biti razmještena na terenu. Britanija je priopćila da su njezine postrojbe spremneza takvu akciju, ali za sada nema planova za razmještanja takozvanih plavih kaciga UN-a.

XS
SM
MD
LG