Linkovi

U američkom napadu na neimenovanoj lokaciji ubijeni visoki članovi al-Qaide (15/11/01) - 2001-11-15


Američki su dužnosnici priopćili da su u napadu na zgradu u dijelu Afganistana koji je još pod kontrolom talibana ubijeni visoki članovi al-Qaide. Ne zna se, međutim, je li među njima bio i Osama bin Laden. Prema riječima dužnosnika, u zgradi koju su uništili ameirčki zrakoplovi i rakete nalazili su se članovi al-Qaide. Dužnosnici, koji su željeli ostati anonimni, također kažu da se za sada ne zna identitet ubijenih, a nije otkrivena ni točna lokacija zgrade.

Ministar obrane Donald Rumsfeld izjavio je da američki specijalci na jugu Afganistana tragaju za Osamom bin Ladenom i talibanskim čelnikom Mulom Mohamadom Omarom. U međuvremenu, priopćeno je da se talibanske snage bore s lokalnim oporbenim snagama za kontrolu nad Kandaharom, južnim uporištem Talibana.

Dužnosnici Pentagona priopćavaju da oporbene snage u Afganistanu bilježe ohrabrujuće uspjehe, no upozoravaju da je situacija i dalje nestabilna, te da su čelnici talibana i al-Qaide još uvijek na slobodi.

Kontra-admiral John Stufflebeem iz Združenog stožera američkih oružanih snaga naziva postignuti napredak ohrabrujućim, ali upozorava da još mnogo toga tek treba učiniti. Admiral Stufflebeem rekao je novinarima u Pentagonu da talibani i al-Qaida, kako se čini, napuštaju gradove koje su ranije kontrolirali, ali da nije jasno da li bježe, ili se povlače, odnosno, regrupiraju.

"Vjerovati da je došlo do kolapsa i da gledamo raspad talibana do točke u kojoj više neće biti učinkoviti vrlo je opasna pretpostavka. Vjerujemo da je pred nama još uvijek težak posao, koji bi mogao potrajati. Nismo izgubili iz vida činjenicu da tek trebamo iskorijeniti al-Qaidu," kazao je.

Admiral Stufflebeem je dodao da se al-Qaidine snage sakrivaju u pećinama i tunelima, te da je talibanima uporište upravo na jugu zemlje. Prema njegovim riječima, možda im je namjera namamiti američke vojnike u tu okolinu. Ipak, istaknuo je admiral Stufflebeem, američke snage i njihovi oporbeni saveznici spremni su učiniti sve što je potrebno.

"Bude li potrebno, Sjedinjene su Države spremne voditi rat protiv gerilaca. Pretpostavljamo da su snage Sjevernog saveza navikle na takav oblik ratovanja," izjavio je.

U New Yorku, gdje je obišao ruševine Svjetskog trgovinskog centra, ministar obrane Donald Rumsfeld je upozorio da je glavni američki cilj i dalje hvatanje najviših čelnika talibana i al-Qaide.

XS
SM
MD
LG