Linkovi

Spremaju li se talibani za gerilski rat? (15/11/01) - 2001-11-15


"Christian Science Monitor" jutros piše o povlačenju talibana iz njihovih uporišta u planine. Stručnjaci upozoravaju da su se talibani povukli iz Kabula s većinom naoružanja i opremen, te da se vjerojatno spremaju za dugi gerilski rat. Amerikance – s druge strane – čekaju složene “operacije čišćenja”, kroz koje su i Sovjeti uvučeni u gerilsko ratovanje. Prema ocjenama stručnjaka, ukoliko se povijest ponovi, i Sjedinjene će Države imati najviše posla s održavanjem afganistanske oporbene koalicije, koja sve više brine o tome kako uhvatiti što veći dio vlasti, a sve manje o bin Ladenu. Oni koji nude svoje usluge “lovaca na glave” sve glasnije traže – izdašne nagrade u dolarima.

“Washington Post” javlja da bi u zračnu bazu Bagram u blizini Kabula već danas mogli početi pristizati britanski vojnici, koji će pomagati u organiziranju međunarodnih mirovnih snaga u Afganistanu. Sjeverni savez je, međutim, poručio da mirovne snage neće biti potrebne ukoliko talibani budu poraženi.

“New York Times” opisuje operacije američkih komandosa na jugu Afganistana, koji pokušavaju uhvatiti čelnike al-Qaide i talibana. Komandosi blokiraju ceste, obilježavaju moguća uzletišta i izvode izviđanje. No, kako upozorava ministar obrane Rumsfeld, bin Ladena neće biti lako uhvatiti. Prema riječima ministra Rumsfelda, bin Laden bi mogao sakrivenim helikopterom pobjeći iz Afganistana u neku susjednu zemlju u kojoj bi ga čekao zrakoplov.

XS
SM
MD
LG