Linkovi

Hrvatska vlada predložila državni proračun za iduću godinu (15/11/01) - 2001-11-15


Danas je Hrvatska vlada uputila u saborsku proceduru prijedlog prračuna za iduću godinu. Glavne značajke tog prijedloga iznio je ministar financija Mato Crkvenac:

"Proračun za iduću godinu u području uže državne potrošnje, u rashodima, iznosit će 73 milijarde i 200 milijuna. U prihodima će iznositi 70 milijardi i 67 milijuna. Ako se od toga odbiju prihodi, a otuda i rashode koji su ove godine unijeti u proračun, a ranije ih nije bilo, a i odnose se na sve doprinose - zdravstvo, mirovine i sve ostalo što je sada u proračunu - i iznosi 26 milijardi i 181 milijuna, onda dolazimo do cifre rashoda uže države, koja iznosi 48 milijardi i 19 milijuna. Ta brojka je u prošloj godini bila 49 milijuna i 600 milijardi, kao i u 2000. godini. Ni u narednoj godini za milijardu i po do dvije uža državna potrošnja je manja nego što je bila 2001. godine."

Ukupni deficit predloženog proračuna iznosit će 4,25 posto bruto domaćeg proizvoda na čemu inzistira i Međunarodni monetarni fond. Vlada, kaže ministar Crkvenac razrađuje i rezervnu varijantu gospodarskog rasta. S obzirom na posljednja događanja u svijetu on bi umjesto planiranih tri do četiri posto mogao završiti u svega jedan do 1,5 posto, a u tom slučaju se državni proračun mora smanjiti za tri milijarde kuna.

Predstavljajući proračun za iduću godinu premijer Ivica Račan kaže:

"Mislimo da je razvojni i maksimalno socijalno pravedan. Proračun je po mišljenju Vlade realan. Ovaj proračun rasterećuje gospodarstvo i potiče poduzetništvo. Štedljiv je u državnoj potrošnji i tu stratešku liniju vlada nastavlja. Ovaj proračun potiče razvoj i zapošljavanje. U isto vrijeme on osigurava nastavak reformi neophodnih za budućnost ove zemlje."

XS
SM
MD
LG