Linkovi

Bush: Američke snage spasile osmoro humanitarnih djelatnika zatočenih u Afganistanu (15/11/01) - 2001-11-15


Predsjednik Bush izrazio je zadovoljstvo zbog spašavanja osmoro stranih humanitarnih djelatnika, koje su talibani mjesecima držali u zatočenju. Predsjednik je kazao da je zahvalan što su pušteni humanitarci sada na sigurnom.

Predsjednik Bush je nazvao vijest o oslobađanju humanitarnih djelatnika - izuzetno dobrom.

"Oružane snage Sjedinjenih Država spasile su osmoro humanitarnih djelatnika koji su bili zatočeni u Afganistanu," kazao je.

Tijekom kratkog razgovora s novinarima na njegovom ranču u Teksasu, predsjednik je rekao da su Crveni križ i druge organizacije utrle put spašavanju zatočenika. Kako je kazao, njihovo spašavanje označilo je kraj jedne faze sukoba u Afganistanu, ali ne i kraj rata protiv terorizma.

"Još uvijek se želimo obračunati s al-Qaidom i želimo biti sigurni da Afganistan više neće biti utočište za teroriste i njihove aktivnosti," kazao je.

Pojedinosti operacije još nisu poznate, no Pentagon je priopćio da su američki vojni helikopteri pokupili humanitarce na jednom polju u blizini grada Ghazni, te da su ih prebacili u Pakistan. Prema priopćenju, svih osam humanitaraca – dva Amerikanca, dva Australca i četiri Nijemca – u dobrom su stanju. Spašeni humanitarni djelatnici uhićeni su početkom kolovoza, a kasnije su ih talibani izveli pred sud pod optužbom da su širili kršćanstvo.

Dopredsjednik Dick Cheney izjavio je da su talibani u bijegu diljem Afganistana, te da je vojni poraz talibana dobar početak dugoročnog rata protiv terorizma. U Londonu, britanski premijer Tony Blair izjavio je u govoru parlamentu da su talibani “u totalnom rasulu”.

XS
SM
MD
LG