Linkovi

Miodrag Jokić odbacio sve točke haške optužnice (14/11/01) - 2001-11-14


Svih 16 tocaka optuznice za teske povrede prava i obicaja rata i krsenje Genevskih konvencija a kojima ga za njegovu ulogu u opsadi Dubrovnika tereti haaski Tribunal za ratne zlocine, umirovljeni viceadmiral Miodrag Jokic odbacio je kao neosnovane. Jokic se po prvi put pred haaskim sucima pojavio u srijedu, nakon sto se u ponedjeljak dobrovoljno predao Tribunalu. Procitana mu je optuznica i za svaki od navoda Jokic je potvrdio da se ne osjeca krivim.

Opsada Dubrovnika trajala je od listopada pa do kraja 1991. godine, u njoj je sudjelovalo izmedju 20 i 35 tisuca vojnika iz Podgorickog korpusa i 9. Vojno-pomorske oblasti ciji je zapovjednik bio viceadmiral Jokic. Oni su skupa s pripadnicima teritorijalne obrane uglavnom iz Crne Gore i paramilitarcima sudjelelovali u napadima na grad ali i u sirokoj akciji pljackanja i unistenja zaledja Dubrovnika i zastrasivanja i istjerivanja stanovnistva.

Optuznica izricito veli da je cilj svih tih akcija JNA provodjenih u suradnji i koordinaciji sa srpskim i crnogorskim vlastima bilo osvajanje prostora dubrovacke opcine i potom njegovo pripajanje Crnoj Gori kako bi se kompletirala podrucja u sirem zaledju Dubrovnika koja su trebala biti srpska. Jokicev je britanski odvjetnik najavio da ce od Tribunala traziti da se Jokicu dozvoli obrana iz slobode uz argumentaciju da se dobrovoljno predao kaznenom sudu. Umirovljenom viceadmiralu nadalje predstoji velik posao pripremanja za proces, sto moze uciniti jedino u Srbiji, arguemntirao je trazenja odvjetnik Alain Jones.

XS
SM
MD
LG