Linkovi

Blair: Talibani u stanju totalnog kolapsa (14/11/01) - 2001-11-14


Britanski premijer Tony Blair izjavio je da se talibanske snage osipaju dok Sjeverni savez i druge anti-talibanske snage osvajaju sve više teritorija. Gospodin Blair je u britanskom parlamentu govorio o situaciji uAfganistanu. U govoru zastupnicima u donjem domu parlamenta o situaciji u Afganistanu, premijer Blair je rekao da se talibanske snage raspadaju.

"Jasno je da podrška talibanima nestaje. Iako možda još ima područja gdje pružaju otpor, ideja da se radi o nekoj vrsti taktičkog povlačenja samo je najnovija talibanska laž. Oni su u stanju totalnog kolapsa." Gospodin Blair je takodjer rekao da se nekoliko tisuća britanskih vojnika nalazi u pripravi za odlazak u Afganistan kako bi pomogli u stabilizaciji situacije dok ne budu organizirane multi-nacionalne snage. Britanski premijer je, takodjer, dodao da unatoč napredovanju snaga koalicije koju predvode Amerikanci, vojni zadaci neće biti do kraja ispunjeni sve dok se Osama bin-Laden nalazi na slobodi.

Talibani su priopćili da su njihov čelnik mula Muhamad Omar, te čelnik al-Qaide Osama bin-Laden živi i zdravi te da se nalaze na teritoriju Afganistana. Ovu tvrdnju, koju nije bilo moguće neovisno potvrditi, prenijeli su arapska televizijska mreža al-Jazeera i agencija Afganistanski islamski press.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda danas bi trebalo razmotriti planove za formiranje prijelazne afganistanske vlade, koja bi trebala zamijeniti talibansku. Plan, koji je predložio Lakhdar Brahimi, posebni izaslanik Ujedinjenih naroda za Afganistan, predvidja formrianje multi-etničke prijelazne vlade, koja bi bila na vlasti dvije godine. Sjeverni savez je podržao ovaj prijedlog. Gospodin Brahimi, koji je nedavno vodio razgovore s različitim afganistanskim grupama u Pakistanu i Iranu, kaže da bi se predstavnici Sjevernog saveza i drugih afganistanski grupa trebali sastati što je moguće prije, kako bi formirali prijelaznu vladu, koju bi potom podržale medjunarodne snage. Qatar je u medjuvremenu priopćio da je spreman biti domaćinom sastanka svih afganistanskih frakcija.

XS
SM
MD
LG