Linkovi

Bush i Putin pozivaju na uspostavljanje multietničke vlade u Kabulu (14/11/01) - 2001-11-14


Predsjednik Bush i ruski predsjednik Vladimir Putin izjavili su da bi sada – nakon što su talibanski čelnici pobjegli iz Kabula - u Afganistanu treblo uspostaviti multietničku vladu. Dvojica predsjednika su se tijekom sastanka u Bijeloj kući obvezali na suradnju u suprotstavljanju opasnostima od međunarodnog terorizma.

Predsjednik Bush je izjavio da i Rusija i Sjedinjene Države žele da nova vlada u Kabulu bude predstavnik svih svojih naroda, te da poštuje sve zemlje koje se graniče s Afganistanom.

“Podržavamo nastojanja Ujedinjenih naroda da se post-talibanska vlada formira kao sveobuhvatna i multietnička. Nova vlada neće smjeti izvoziti ni teror, ni droge i morat će poštivati temeljna ljudska prava,” kazao je.

Predsjednik Bush je rekao da manjinske skupine u sastavu Sjevernog saveza, koji uživa američku podršku - neće imati nerazmjerno veliki udio u afganistanskoj vlasti samo zato što sada kontroliraju Kabul.

Predsjednik Bush je rekao da Rusija i Sjedinjene Države surađuju u borbi protiv terorizma. Ruski predsjednik Putin i gospodin Bush jučer su se dogovorili o razmjeni informacija potrebnih u suzbijanju bio-terorizma, te u zaštiti bioloških, kemijskih i nuklearnih materijala.

“Rusija i Amerika sučeljeni su s istim opasnostima i podjednako su odlučne. Borit ćemo se protiv terorističkih mreža gdje god se nalazile i pobijedit ćemo ih. Naš je glavni prioritet onemogućiti teroriste da se dokopaju oružja za masovno uništavanje,” rekao je predsjednik

Gospodin Bush je rekao da se predsjednikom Putinom dogovorio i o jačanju suradnje u borbi protiv organiziranog kriminala i krijumčarenja narkotika koje je – prema njegovim riječima – glavni izvor financiranja terorista.

XS
SM
MD
LG