Linkovi

Balkanske zemlje treba uključiti u europske integracijske prostore (14/11/01) - 2001-11-14


Ocjenjujući prilike u regiji boljima nego ranije - prvenstveno zbog dolaska na vlast demokratskih vlada u mnogim zemljama - austrijski veleposlanik Albert Rohan je rekao da i dalje zabrinjavaju katastrofalna ekonomska situacija, sustavna korupcija, raširenost organiziranog kriminala i međunacionalne napetosti.

Kao dugogodišnji iskusni diplomat koji je u više navrata posjetio područje bivše Jugoslavije, gospodin Rohan je ustvrdio da postoji deset pouka iz oružanih sukoba na tom području. Prva je, istaknuo je austrijski diplomat, da je energična reakcija međunarodne zajednice prije izbijanja sukoba znatno učinkovitija, lakša i jeftinija nego kasnije pokušavanje zaustavljanja rata i posredovanje među sukobljenim stranama. Ako se nešto želi postići u nošenju s političkim čelnicima, nastavio je veleposlanik Rohan, treba biti odlučan pa ako treba i zaprijetiti vojnom akcijom. “Uvjeren sam da bi se Milošević zaustavio da smo zaprijetili kada je jugoslavenska vojska bombardarala Vukovar”, kazao je austrijski diplomat. Treća pouka je da u rješavanju situacije, kakva je bila na području bivše Jugoslavije početkom 90-tih, ne postoji međunarodni zakon koji bi dao smjernice za rješavanje nekog problema.

“Upravo suprotno, postoji očita kontradikcija priznatih načela međunarodnog zakona. Takav su primjer načela teritorijalnog integriteta neke države i pravo naroda na samoodređenje. Ne postoji odgovor na pitanje mogu li narodi čija su građanska i ljudska prava sustavno narušena dobiti pravo da se odvoje od takve države, a ako je to slučaj, je li opravdano da pri tom koriste oružana sredstva?", kazao je gospodin Rohan.

Gospodin Rohan zaključuje da niz slučajeva pokazuje da je pravo naroda u posljednje vrijeme dobilo prioritet nad pravima države. Četvrta pouka je da mirovne operacije moraju imati jasan i odlučan mandat. Pored toga, dodaje austrijski diploma, članice Vijeća sigurnosti trebaju prestati s prepucavanjem zbog vlastitih različitih stavova po nekom pitanju te da glavni tajnik svjetske organizacije ima pravo, pa i dužnost, u interesu svoje organizacije odbiti primjenu odluka koje nisu jasne ili se ne mogu primjeniti.

Još jedna pouka je da je civilna komponenta mirovne operacije postala iznimno važna. Kada ramještanje civilne komponente kasni za vojnom stvara se opasan politički vakuum. Šesta pouka je da ekonomske sankcije nisu učinkovite, istaknuo je gospodin Rohan i pojasnio:"Štoviše, one su kontraproduktivne jer pogađaju pogrešne ljude, siromašne, a ne političke čelnike. Sankcije su za vladajući režim novi izvor zarade kroz krijumčarenje. Takav primjer smo najbolje vidjeli u Jugoslaviji. Puno je učinkovitije ako se tu vladu izbaci iz međunarodnih organizacija, a njenim dužnosnicima zamrznu sredstva i osobni bankovni računi te im se odbiju izdati vize."

Austrijski veleposlanik smatra, također, da se treba prekinuti praksu nekažnjavanja ljudi koji su počinili ratne zločine jer bez toga nema napretka u uspostavljanju pravne države. Zbog toga je funkcioniranje Haškog suda veoma važno. Naime, pojašnjava gospodin Rohan, individualizacijom krivnje spriječava se kolektivna odgovornost naroda, a suđenja ratnih zločinaca pokazuju žrtvama da su njihova stradanja prepoznata i priznata. Osma je pouka, prema austrijskom pomoćniku ministra vanjskih poslova, da humanitarna pomoć treba biti uvjetovana određenom politikom entiteta kojem se pomaže.

"Republika Srpska odbija suradnju sa sudom za ratne zločine, odbija ojačati institucije središnje vlade u Sarajevu, odbija povratak manjina pa ipak dobija pomoć, čak i proračunsku. U Hercegovini, postoje paralelne strukture vlasti, pripadnici manjina se slabo vraćaju, a tamošnje vlasti svejedno dobijaju humanitarnu pomoć. Isti je primjer i s Jugoslavijom i Kosovom", rekao je on.

Kao posljednju pouku sukoba na Balkanu, gospodin Rohan je iznio svoju viziju za rješavanje situacije, a to je uključivanje balkanskih zemalja u proces europskih integracija unatoč činjenici da su neke od njih još veoma daleko od ostvarenja standarda potrebnih za učlanjenje u Europsku uniju.

Pokušavajući dočarati prilike kakve vladaju na području bivše Jugoslavije gospodin Rohan je tijekom predavanja prepričao kako je izgledao njegov nedavni posjet regiji. Govoreći o susretu s mostarskim biskupom Ratkom Perićem, austrijski diplomat je kazao da mu se biskup požalio na uklanjanje velikog križa koji je podignut nad jednim brdom iznad Mostara. Biskup Perić je takvu odluku Ureda visokog predstavnika izjednačio s terorističkim napadima u Sjedinjenim Državama. Na primjedbu da je razlika u pet tisuća života izgubljenih u New Yorku i Pentagonu, biskup Perić je kazao da je s političkog i pravnog aspekta to isto

XS
SM
MD
LG