Linkovi

SAD i Rusija protiv terorizma (15/11/01) - 2001-11-14


Nakon terorističkih napada na Sjedinjene Države od 11. rujna, Sjedinjene Države i Rusija postigle su sporazume usmjerene na eliminiranje globalne terorističke prijetnje. Kako je rekao predsjednik George Walker Bush, “Izazov terorizma čini našu blisku suradnju na svim pitanjima još važnijom. Rusija i Amerika sučeljene su s istom prijetnjom i iskazuju istu odlučnost. Borit ćemo se i poraziti terorističke mreže gdje god postoje.”

Sjedinjenim je Državama i Rusiji glavni prioritet spriječiti teroriste u pokušajima da nabave oružje za masovno uništavanje. Teroristi doista rade na nabavljanju takvog oružja. U intervjuu koji je dao za jedan pakistanski dnevni list, Osama bin Laden, čelnik terorističke mreže al-Qaida, kazao je da je nabavio nuklearno i kemijsko oružje i da pridržava pravo da ga upotrijebi.

Kako je predsjednik Bush kazao u govoru u Ujedinjenim narodima, “Cijeli svijet sučeljen je s najstrašnijom mogućnošću: teroristi tragaju za oružjem za masovno uništavanje, kojim bi svoju mržnju mogli pretvoriti u holokaust. Može se očekivati da će upotrijebiti biološko, kemijsko i nuklearno oružje čim to budu u stanju.”

Sjedinjene Države i Rusija će, prema riječima predsjednika Busha, “intenzivirati napore kako bi teroristima onemogućile pristup izvorima biološkog, kemijskog i nuklearnog oružja, materijala i ekspertize.” To podrazumijeva i jačanje sigurnosti i postrožavanje kontrole izvoza kako bi se spriječilo širenje biološkog materijala iz Rusije. Isto tako, ovi napori uključuju poboljšanje zaštite nuklearnih arsenala, kontroliranje zaliha nuklearnih materijala i spriječavanje nezakonite trgovine nuklearnim materijalom. Sjedinjene Države i Rusija dogovorile su značajno smanjenje svojih nuklearnih arsenala. Predsjednik Bush i ruski predsjednik Vladimir Putin obećali su da će nuklearne arsenale svojih zemalja tijekom sljedećih deset godina smanjiti za dvije trećine.

Suradnja u borbi protiv terorizma mijenja odnose između Sjedinjenih Država i Rusije. Kako je rekao predsjednik Bush, “Transformiramo naše odnose iz neprijateljstva i sumnjičavosti u odnose zasnovane na suradnji i povjerenju koji će povećati izglede za ostvarivanje mira i napretka za naše građane i sve ljude diljem svijeta.”

XS
SM
MD
LG