Linkovi

U Afganistan se vraća nada (15/11/01) - 2001-11-14


Prije nekoliko dana talibani su napustili glavni grad Afganistana – Kabul - grad kojeg su dugo držali pod represijom. Po prvi put u posljednjih pet godina, Radio Kabul, a ne više Radio Šerijat, emitirao je glazbu dobrodošlice. Pjesma popularnog pjevača Farhada Daryja, koji se nalazio u izgnanstvu, poručila je stanovnicima Afganistana, jasnije nego je to ijedan službeni program mogao učiniti, da je talibanski teror u samom Kabulu, ali i u većem dijelu zemlje – okončan! Isto tako, poruka govori o tome da se sve više talibanskih zapovjednika i vojnika pridružuje oporbenim postrojbama, dok se talibani nastavljaju povlačiti prema jugu.

U Kabulu, Taloqanu, Heratu, Bamiyanu, Mazar-e-Sharifu i drugim područjima, koja su sada pod kontrolom oporbenih snaga, stanovništvo nastavlja živjeti onim načinom života kojeg su talibani i al-Qaida nastojali uništiti. Nošenje brade je za muškarce stvar izbora, a ne prinuda, tako da se ispred brijačnice vide dugački redovi. Žene ulicama hodaju slobodno i bez straha od pripadnika talibanske vjerske policije. Djeca se igraju papirnatim zmajevima i ostalim igračkama koje su talibani zabranjivali: “Mi smo bili u zatvoru, a sada smo slobodni,” rekao je čuvar radnje u gradu Taloqan. Lokalni apotekar je prokomentirao : ”Talibani su bili vrlo okrutni i cijeli je grad aplaudirao i veselio se njihovom povlačenju…”

Djevojčice sada mogu pohadjati školu, a dječaci više neće strahovati da će biti regrutirani i prisiljavani koristiti oružje protiv vlastitog naroda. U bolnicama su lijekovi i ostale medicinske potrepštine, koje su talibani čuvali za vlastite potrebe, sada dostupni bolesnicima i ranjenicima. Humanitarna pomoć sada se može dopremiti izravno civilima kojima je i namijenjena, bez uplitanja ili kradje od strane talibana.

Afganistanske se izbjeglice počinju vraćati kućama, ali pri tome, moraju biti jako pažljivi. Razlog – na stotine tisuća nagaznih mina naprava, koje su postavili talibani, kao i brojne druge eksplozivne naprave. Uklanjanje ovih prepreka i obnavljanje prometa i komunikacijskog sustava bit će, zaista, vrlo kompliciran i težak posao. Sjedinjene Države koje su dugo vremena najveći davatelj humanitarne pomoći usko će suradjivati sa saveznicima iz medjunarodne koalicije, kao i sa samim stanovnicima Afganistana, kako bi pomoć bila razdijeljena u cijeloj zemlji.

Onim Afganistancima, koji se još uvijek nalaze pod talibanskom kontrolom, otvara se mogućnost da se spasu Mullah Omara, Osame bin Ladena i njihovih fanatičnih pristaša. Pridruživanjem oporbenim snagama i Afganistanci na jugu mogu okončati dugo iskušenje kojem je podvrgnuta njihova zemlja.

XS
SM
MD
LG