Linkovi

Hrvatski MUP neće inzistirati na uništavanju starih policijskih dosjea (14/11/01) - 2001-11-14


Ova je Vlada otvorena za dijalog s Crkvom oko socijalnih pitanja, ali smatra da niti jedna institucija pa ni Crkva nije nedodirljiva kad javno progovori o stvarima svjetovnog karaktera, izjavio je vicepremijer Goran Granić na današnjem samorskom akutačnom prijepodnevu odgovarajući na pitanje zastupnika HKDU-a, Ante Kovačevića. Taj je zastupnik vladin odgovor na poslanicu hrvatskih biskupa o socijalnom stanju u državi izjednačio s obračunom vlasti s Crkvom u doba komunizma. Odbacujući zastupnikovu usporedbu, vicepremijer Granić je odbacio i navode iz poslanice biskupske konferencije: ”Hrvatska Vlada ne prihvaća ocjene da je prevarila hrvatski narod, da je nesocijalna i da je korumpirana i to javno i glasno govori”.

Pitanje policijskih dosjea nastalih tajnim praćenjem u deset godina HDZ-ove vlasti otvorio je zastupnik IDS-a Damir Kajin. Ministar unutarnjih poslova pred Saborom je izjavio da njegovo ministarstvo ipak neće inzistirati na uništavanju dosjea nastalih tajnim praćenjem građana koji nisu predstavljali sigurnosni problem. Naime, novinari koji predstavljaju brojnu skupinu među prisluškivanim javno su se usprotivili uništavanju tih dosjea smatrajući da se time uništava dokazni materijal o gruboj zloupotrebi vlasti nad privatnošću građana. Ministar Šime Lučin je priznao da ima jasnih tragova da su u vrijeme HDZ-a prisluškivani i saborski zastupnici, ali je ustvrdio da on njihove dosjee nije zatekao u ministarstvu. Ako javnost nije dobila jasan odgovor gdje su završili policijski dosjei političara prisluškivanih u vrijeme HDZ-ove vlasti ministar Lučin je pokušao suzbiti u Saboru paranoju od prisluškivanja.

Zašto ova Vlada nastavlja katastrofalnu politiku u agraru pitao je nezavisni zastupnik Ivo Lončar. Iako ima prirodne potencijale proizvesti hrane za 20 milijuna stanovnika uvozimo tvrdi on lošu i skupu hranu. Izračunao je da je samo u mandatu Račanove vlade u hrvatsku uvezeno u vrijednosti od tri milijarde njemačkih maraka što je cijena autoputa Zagreb-Split te je optužio Račanovu vladu da podržava trgovačke lobije umjesto da potiče domaće poljodjelce i stočare. Potpredsjednik Vlade Slavko Linić ocjenio je da Vlada čini sve što može kako bi potaknula poljoprivrednu proizvodnju na što je Lončar replicirao: “Odgovorno tvrdim da se uvozi smeće i da na taj je način hrvatska Vlada sudionik u ubijanju hrvatskog naroda i to na rate.”

XS
SM
MD
LG