Linkovi

Hoće li Sjeverni savez očuvati jedinstvo i nakon pada talibana? (14/11/01) - 2001-11-14


Sjeverni savez - o čijim pobjedama u sjevernom Afganistanu i Kabulu svakodnevno pristižu nove vijesti – savez je koji sačinjava više regionalnih grupa, od kojih svaka ima vlastitog čelnika. Za te se raznolike skupine ne može reći da su oduvijek uživale u međusobnom povjerenju i suradnji. Dapače, povremeno su te skupine bile žestoki neprijatelji.

Analitičari se sada pitaju – hoće li se sadašnje jedinstvo u Sjevernom savezu održati i nakon što talibani prestanu biti zajednički neprijatelj.

Cijeli niz vojnih uspjeha Sjevernog saveza započeo je nedavnom ofenzivom anti-talibanskih snaga na Mazar-e-Sharif. General Abdul Rahid Dostum i njegovi borci tu su porazili talibane i uspostavili kontrolu nad tim strateški važnim gradom na sjeveru Afganistana. General Dostum, međutim, nije uvijek bio uz Sjeverni savez – podsjeća Anwar Ahady, profesor političkih znanosti na Providence Collegeu u Rhode Islandu.

“On je Uzbek. Nekada je predvodio organizaciju koja se zvala Nacionalni pokret. Bio je saveznik komunističkog režima, te jedan od najnemilosrdnijih časnika komunističkog režima. No, pred kraj vladavine Najibullinog režima, osnovao je vlastitu organizaciju, te je sudjelovao u stvaranju Sjevernog saveza,” riječi su profesora Ahadyja.

Mnogi se slažu s tvrdnjom profesora Ahadya da je general Dostum bio okrutan dok je služio Najibullinom režimu, te da je bio poznat po strahotama i ekstremnom nasilju. Dostum je pobjegao iz Mazar-e-Sharifa nakon što su talibani 1998. godine zauzeli taj grad. Bilo je poznato da nije bio u slozi s legendarnim vojnim zapovjednikom Sjevernog saveza – Ahmadom Shahom Massoudom – koji je ubijen početkom rujna.

Inače, snage lojalne ubijenom generalu Massoudu predvodile su zadnjih dana prodor prema Kabulu. Na čelu tih operacija bio je general Mohammad Qasim Fahim, koji je ranije bio pomoćnik generala Massouda. Profesor Ahady navodi da čak i među Massoudovim sljedbenicima postoje razlike u stavovima, iako su u prodoru prema Kabulu dobro surađivali.

Još jedan čelnik u redovima Sjevernog saveza je Ismail Khan – guverner zapadne pokrajine Herat. Njega su 1995. godine iz Herata istjerali talibani. Utočište je našao u Iranu, a prilikom povratka u Afganistan je zarobljen. Iz zatvora je uspio pobjeći prošle godine. Snagama koje su lojalne Ismailu Khanu pripisuju se zasluge za ovotjedno zauzimanje Herata. Inače, između Ismaila Khana i generala Massouda su nastali ozbiljni prijepori zbog gubitka Herata prije 6 godina.

Profesor Ahady kaže da je jedina stvar koja ujedinjuje različite skupine u Sjevernom savezu zajednički otpor talibanima. On se pita koliko će dugo taj savez opstati nakon poraza talibana.

“Radi se o etničkim manjinama; one su smatrale da su Paštuni dominirali komunističkim režimom, te su formirale savez protiv Najibullinog komunističkog režima. Čimbenik ujedinjenja bilo im je, dakle, protivljenje komunističkom režimu, iako je i sam Dostum bio komunist i dio režima. Ništa im drugo nije ni bilo zajedničko pri stvaranju saveza. Zato se i dogodilo da se, samo tri mjeseca nakon formiranja 1992, savez raspao, što je dovelo do međusobnih borbi. Tek prije nekoliko mjeseci savez je ponovo uspostavljen,” kaže gospodin Ahady.

Autor tri knjige o Afganistanu – David Isby – nema, međutim, tako mračnu sliku perspektive Sjevernog saveza. On kaže da regionalna vlast u toj zemlji možda i nije sama po sebi loša, jer se pokazalo da centralizirana vlast u vrijeme sovjetske kontrole, kao i u vrijeme talibanske vlasti – nije funkcionirala. U Afganistanu nemamo situaciju kao na Balkanu, jer se nijedna etnička zajednica ne bori za raspad Afganistana – kaže gospodin Isby. Prema njegovom mišljenju, unatoč dugogodišnjim borbama i dalje je snažan osjećaj zajedništa – i muslimanskog i afganistanskog.

XS
SM
MD
LG