Linkovi

Osuđena trojica za zločine počinjene u logoru Keraterm (13/11/01) - 2001-11-13


Haaški Tribunal za ratne zločine zaključio je 14. slučaj presudom trojici iz logora Keraterm a nakon što su priznali većinu navoda optužnice – Duško Sikirica je dobio 15, Damir Došen pet a Dragan Kolundžija tri godine zatvora.

Sudsko je Vijeće haaškog Tribunala za ratne zločine osudilo trojku iz logora Keraterm pošto su u listopadu priznali odgovornost za većinu točaka optužnice. Duško Sikirica je u sudski proces ušao i s naknadno odbačenom optužbom za genocid, potom i prihvaćanjem sudskog Vijeća da je Živko Knežević, a ne Sikirica bio stvarni zapovjednik logora. Sikirica je dobio 15 godina zatvra. Sikirici je sudski proces prije nego što se odlučio na priznanje – priznanje je i njemu i suradnicima drastično snizilo kaznu – potvrdio da je aktivno sudjelovao u mučenju zatvorenika, te da je, između ostaloga, osobno metkom u glavu ubio jednog logoraša.

Drugi optuženi, vođa smjene u logoru, Damir Došen, dobio je šest godina zatvora, a Dragan Kolundžija tri godine. Budući da se osuđenima u kaznu uračunava i vrijeme provedeno u UN jedinici za pritvor u Scheveningenu, Kolundžija će svoju kaznu odslužiti za sedam mjeseci. Trojica su osuđena, istaknut će sudsko Vijeće III pod predsjedavanjem Patricka Robinsona, radi teške povrede međunarodnog ratnog i humanitarnog prava, pri čemu je narav velikog dijela zločina takva da zavrijeđuju teške kazne. U slučaju logora Keraterm jedina je osoba terećena za geocid ostao najodgovorniji za val neizrecivg nasilja u općini Prijedor, šef tamošnje policije Simo Drljača. Drljača je poginuo pri pokušaju uhićenja. Presuda za zločine u logoru Keraterm 14. je predmet zaključen pred Tribunalom za ratne zločine.

XS
SM
MD
LG